Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Извънреден план за действие на 7 фронта

28 Юли 2012 / 12:07:41  GRReporter
2490 прочитания

Извънреден план за действие, който ще се разгърне на 7 фронта и ще има за цел възстановяването на данъчните приходи, подготвя финансовият екип на правителството.

Главната цел е незабавното стабилизиране на данъчните приходи и ограничаването на „черната дупка” в бюджета, която достига вече 1,5 милиарда евро.

Планът предвижда проверки чрез експресни процедури на 100 000 фирми и лица, упражняващи свободна професия с неуредени данъчни отношения, проверки по 10 критерия в акционерни дружества и дружества с ограничена отговорност, нови правила за погасяване на просрочени задължения към държавата, регламент за плащането на допълнителните данъци на 10 вноски, стимули за връщането на капитали в Гърция, разграничаване на нарушението „не плащане на просрочени задължения към държавата” от нарушението „укриване на данъци”, облагане с данък на недекларирани до момента доходи.

Финансовият екип на правителството този път ще приложи съкратени процедури, които ще предоставят на фирмите по-благоприятен начин за намиране на компромис и уреждане на данъчните им задължения.

Първоначално данъчните служби ще издават заповеди за проверка на неуредените до момента данъчни въпроси на фирмите, и веднага след това по съкратена процедура ще започва самата проверка.

Проверките ще се осъществяват бързо. За всеки търговец те ще приключват най-много в рамките на три дни и ще се извършват по конкретни критерии. Експресните проверки ще се реализират с предимство за търговците, които:

- Имат съществени нарушения на Кодекса за данните и счетоводните книги, или съществуват данни за укриване на данъци.

- Не са подали данъчни декларации за облагане на дохода, ДДС или други данъчни обекти.

- Имат голямо кредитно салдо по ДДС, което не се съответства на предмета на дейност на тяхната фирма.

- Имат иззети счетоводни книги и данни или касови апарати.

- Са декларирали изгубени счетоводни книги и данни.

- Са декларирали големи разходи.

- Не са определили правилно нетната си печалба.

- Имат необоснована разлика между данните от данъчните декларации за облагане на дохода и декларациите по ДДС.

- Са декларирали брутни приходи, които не съответстват на останалите им финансови параметри.

- Са подали декларации, от които произтича ниска ставка за брутната и нетната печалба.

- Към 1 януари 2008 са притежавали сгради и регулирани парцели на обща стойност над 400 000 евро.

Проверки по 10 критерия

Предвижда се извършването на редовни данъчни проверки с прилагането на 10 критерия в малки и средни акционерни дружества и дружества с ограничена отговорност. По-конкретно ще се вземат предвид:

- Приемането или издаването на фалшиви – виртуални данъчни документи.

- Връзки с несъществуващи фирми.

- Стоки, с фактурирана цена по-висока от реалната.

- Данни или признаци за нарушения на данъчното законодателство от вътрешни или външни източници.

- Неиздаването на доклад за спазване на данъчното законодателство от частни одитори и одиторски дружества.

- Доклад от одиторите, че не са им били предоставени необходимите данни за данъчната проверка.

- Случаи с проверка на фирми, при които има данни за нарушаване на разпоредбите от страна на одиторите и одиторските дружества.

- Повдигане на обвинения срещу членове на управителния съвет съгласно разпоредбите за легализиране на приходи от престъпна дейност.

- Съсредоточаване на над 70% от проверките в отрасъла в едно и също одиторско дружество.

- Резултати от контрола на качеството.

Нов регламент за просрочените задължения

Предвижда се въвеждането на нов регламент за погасяването на просрочени задължения към държавата на много и малки месечни вноски, които може да достигнат и 60. Тази мярка е сложена на масата на преговорите с Тройката и предвижда погасяването на тези задължения или с еднократно отписване на допълнителните увеличения, или с месечни вноски – от 2 до 60.

Уреждане на допълнителните данъци


Финансовият екип на правителството предвижда и нов регламент за плащане на допълнителните данъци на 10 месечни вноски за данъкоплатците със семеен доход до 100 000 евро. Данъкоплатците трябва да подадат заявление за плащане на данъчните си задължения на месечни вноски, като до февруари 2013 трябва да са платили 70% от задълженията си, а през следващите три месеца останалите 30% от задълженията си.

Стимули за връщане на капиталите

Категории: министерство на финансите извънреден план мерки данъчни задължения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus