Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Как да кандидатстваме в гръцки университети

30 Декември 2007 / 08:12:27  GRReporter
3657 прочитания

Ангел Кабакчиев

С приемането на България в европейското семейство се откриват нови възможности за образование във висшите учебни заведения в страните от Европейския съюз. Тук ще се спрем на възможностите за кандидатстване и спецификите в институциите от гръцката образователна система.

Преди 1ви Януари 2007 г., потенциалните български студенти влизаха в специална графа, отнасяща се до страните от Блаканския полуостров, които не са в рамките на ЕС. И въпреки този факт, документите, които се изискват за кандидатстване в гръцките университети в момента, не се различават. Основните документи са два:

·        Диплома за завършено образование, която позволява да се продължи обучението във висше учебно заведение.

·        Документ, доказващ произхода на двамата родители (тези кандитати, които са с гръцки произход са в друга категория).

·        Удостоверение, че кандидатът не е записан в гръцко висше учебно заведение и няма образователна степен от такова.

Всички тези документи трябва да бъдат преведени на гръцки език, но не е необходимо

да се заверяват.

 

Има различни начини, по които може да се започне нелекия път за подаване на документи, като основните са следните:

·        Конкурси на Министерство на образованието: документи се приемат до към края на януари. Обикновено се изисква, кандидатът да е студент в първи курс в някой от българските университети.

·        Конкурси на Посолството на Република Гърция в България и службите към него, изискванията се променят според конкурса.

·        Директно подаване на документи в гръцкото Министерство на образованието и вероизповеданията.

·        Директно подаване на документи в някой от университетите.

Програмата за научно, образователно и културно сътрудничество между Гърция и България е основният „донор” на български студенти-стипендианти в гръцките образователни институции. По нея, всяка година се дават 3 стипендии за пълен образователен курс на обучение, 5 стипендии за по 10 месеца за придобиване на докторска степен и научно изследване и 11 стипендии за летни курсове по новогръцки език. Другият е Министерството на външните работи на Република Гърция. Срокът за подаване на документи в Посолството на Република Гърция обикновено варира от средата на месец май до края на юни.

И все пак, ако кандидат-студентът не успее да спечели някой от конкурсите за стипендии, не трябва да се отчайва, тъй като таксите в държавните вузове за студенти от чужбина варират от 33 до 800 евро. Това позволява да бъде избран университет и според финансовите възможности на кандидата.

Тези варианти се отнасят за гръцките държавни университети и висши училища, но напоследък практиката показва, че доста българи се насочват към различни клонове на английски, американски (за клоновете на учебни заведения от англоговорящите страни се изисква TOEFL или IELTS) и други негръцки университети. Но доколко могат да бъдат разглеждани като гръцки учебни заведения е спорен въпрос, тъй като обикновено в тях обучението се провежда на английски и по програми, които нямат нищо общо с гръцката образователна система. Такъв е например Сити Колидж към Шефийлдския университет в Солун. Голяма част от обучаващите се в тази образователна институция са от балканския регион. Това включва значителен брой студенти от Република Македония и България.

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus