Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Капсули” с елементи от света на модата и изкуството

10 Октомври 2014 / 08:10:47  GRReporter
2336 прочитания

Симона Пенева

Изложбата “DESTEFASHIONCOLLECTION: 1 до 8” представя света на модата и изкуството, заедно и по отделно. Елементи от световната модна сцена се превръщат в интерпретации, които  известни артисти представят в свои „капсули”. В специално интервю за читетелите на GRReporter, един от кураторите на изложбата, Надя Аргиропулу, разкрива детайлите около нея. 
    

Кажете няколко думи за фондацията DESTE. Кои сте Вие?
    

Фондацията за съвременно изкуство DESTE е организация с нестопанска цел, създадена през 1983 от колекционера Дакис Йоану със седилище в Атина. Deste организира серия от изложби и други дейности (публикации, награждавания), за да популяризира съвременното изкуство, разбирането му, позицията му в живота и културата и възхода на артисти от Гърция и чужбина. DESTE  е активно в световен мащаб, с гъвкав график и сътрудничество с други институции, музеи, куратори, изследователи и академичната общност.
    

Какво откриват посетителите  в настоящата Ви изложба?
    Тя се представя за първи път, и то в средата на един голям гръцки музей и се нарича destefashioncollection. Това е един проект в развитие, който изследва границите между изкуството и модния свят. Destefashioncollection изпълнява един нов, мулти-колективен процес, който се развива цялостно и постоянно се обогатява с нови предложения. От 2007 и всяка следваща година, един творец  от областта на изобразителното изкуство, литературата, архитектурата, киното и други, създава една прототипна колекция, една "колекция капсула",  като избира пет модела от международната мода през този период, и предлага тяхна нова интерпретация. От нея възниква един нов проект, който се фокусира върху морфологични, представителни, материални и социални сходства и обмени между модата и изкуството. Модните елементи, които избира всеки творец за „капсулата”, както и произведенията, които създава с мотиви от нея, съставляват всяко годишно участие. 
    Изложбата, кръстена DESTEFASHIONCOLLECTION: 1 до 8 събира материала на първите осем години от развитието на проекта (2007-2014). Целта е да съпостави обектите, избрани от артистите от света на модата с прототипните им интерпретации, както и да подчертае начина, по който се свързват или комуникират помежду си елементите, които представляват колекцията.
    

С кое има по-голяма връзка изложбата, с изкуството или модата?
    Става дума за една изложба, която не се фокусира единствено нито в изкуството, нито в модата, а по-скоро в нарастващото напрежение между тези два свята, в общите черти, които ги свързват или разстоянието, което ги разделя.
    Как дойде идеята и какво Ви вдъхнови?
    

На изложбата се представя броят от Февруари 1982 на списанието за изкуство Artforum, на чиято корица има един корсет от тръстика от колекцията пролет-лято 1982 на  Isssey Miyake. Този брой предизвика един по-сериозен диалог между изкуството и модата, особено след като издателите Джермано Келант и Ингред Сиши описват модата в уводната бележка, не само като система, чрез която някой може да разтълкува „политическата история на тялото”, но и като притежаваща „супер съзнание” за историята на видовете си, и по този начин, присъстваща на един интересен и неочакван диалог с артистичните практики на епохата. Колекционерът Дакис Йоану е запазил този брой и сега той представлява важен показател за проекта destefashioncollection, когато той се формира отново две десетилетия по-късно и след разговори, проведени между Дакис Йоану с творци и куратори. Проектът изследва интензивната връзка между  модата и изкуството и насърчава смяната на роли между участващите артисти, които трябва да действат като куратори, колекционери, дори като историци, защото така формират капсулата си в диалог с предишните.
    На кого принадлежат произведенията, които представяте на изложбата си? Кои дизайнери участват?
    В destefashioncollection са участвали досега: Майкъл Амзалаг & Матиас Августиниак (M / M Paris) - 2007, Юрген Телър - 2008, Хелмът Ланг - 2009, Патриция Кавалли - 2010, Чарлс Рей - 2011, Атина Рахил Цагари - 2012, Диллър Скофидио + Ренфро - 2013, Мария Пападимитриу – 2014. Проектът продължава и ще се представя на годишна база и занапред.
    Организирана ли е и друг път подобна изложба? Участвали ли си известни дизайнери?
    

Проектът destefashioncollection е представен за първи път в цялостния си размер. Една част от него бе представена в сътрудничество с concept store Barney's в Ню Йорк през 2012, под редакторския надзор на Денис Фрийдман. Там бяха създадени специални съоражения за витрините в сътрудничество с Майкъл Амзалаг & Матиас Августиниак (M / M Paris), Юрген Телър, Хелмът Ланг, Патриция Кавалли и Атина Рахил Цагари, а също се проведе специално представление на артиста Джон Бок.
    

Към определена публика ли се обръщате?
    

Категории: мода и изкуство дизайн музей дрехи DESTE DESTEFASHIONCOLLECTION капсули изобразително изкуство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus