Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Карадзаферис се отметна за меморандума, напускат Воридис и Георгиадис

12 Февруари 2012 / 17:02:03  GRReporter
2002 прочитания

Три месеца участие в коалиционното правителство се оказаха достатъчни, за да се разцепи Народният Православен Сбор (ЛАОС) и парламентарната му група да се изправи пред опасността от разпадане. Социологическите проучвания, показващи все по-малка подкрепа за ЛАОС, докато всички останали партии с изключение на ПАСОК изглежда увеличават влиянието си сред избирателите, накараха лидера Георгиос Карадзаферис да се обяви против меморандума и да прекрати окончателно отношенията си с четиримата най-изявени членове на партията.

Някои от напускащите депутати  отдават промяната в позицията на Карадзаферис на евентуалния съюз с независимия депутат Панос Каменос, и на усилията му да си върне подкрепата на недоволните гласоподаватели, които са против меморандума. Сега  партията ”Златна зора” и създаваната в момента формация на Каменос се опитват да привлекат тези гласоподаватели на своя страна.

Облаците в централата на ЛАОС започнаха да се сгъстяват от миналата неделя, когато Карадзаферис разглеждайки социологическите проучвания във вестниците установи, че плаща висока политическа цена за подкрепата, която оказва на правителството на Пападимос. «Време е да се вземем в ръце», каза той на изненаданите си депутати, които отначало помислиха, че това е едно от многото импулсивни изказвания на лидера им, които обикновено на следващия ден се забравят.

«Нали гласувахме първия меморандум»

След като председателят на ЛАОС участва в заседанието на политическите лидери обаче, нещата в централата на партията започнаха да стават по-сериозни. В сряда вечерта Карадзаферис покани тайно в офиса си депутатите, за които подοзираше, че няма да се подчинят на заповедите му. От тях четирима потвърдиха подозренията му.  Макис Воридис, Адонис Георгиадис,  Атанасиос Плеврис и Ники Дзавела го информираха, че не могат да гласуват против меморандума, след като в продължение на три месеца са защитавали пламенно необходимостта от прилагане на болезнени мерки, за да може страната да избегне фалита.

«Гласувахме за първия меморандум, който орязваше заплати и пенсии и няма да гласуваме за втория, който е по-малко суров?», попита Георгиадис, а Воридис добави: «Как може да си член на едно правителство и да гласуваш против основни негови решения?». Подобни мисли изрази и евродепутатът Ники Дзавела, без обаче да изясни дали ще се разграничи публично от избора на лидера.

Въпреки опитите да бъде разубеден, Карадзаферис настояваше на своето решение, и нещата започнаха да добиват окончателен вид в четвъртък вечерта, когато лидерът на ЛАОС поиска да се срещне с Президента на Републиката.

Първоначално Воридис, Георгиадис и Плеврис заявиха ясно на Георгиос Карадзаферис, че ще подкрепят меморандума. След пресконференцията на Карадзаферис обаче Атанасиос Плеврис размисли и реши в крайна сметка да се подчини. Ники Дзавела в петък бе в чужбина, при разговори с членове на партията обаче не изглеждала решена да се опълчи на лидера й.

Пред опасността от бунт

За да предотврати нови случаи на бунт лидерът на ЛАОС ясно заяви на своите депутати, че ще постави въпроса за дисциплината в партийните редици и следователно не може да толерира случаи на неподчинение. След това изявление Макис Воридис и Адонис Георгиадис бяха изправени пред една единствена дилема – да станат независими, или да чакат Карадзаферис да ги изключи от партията.

Веднага и без да се колебаят те взеха решение да подадат оставка от държавните постове, които заемат. По същия начин взеха и решението да подкрепят меморандума. И за да не избърза някой с предположението, че вече съществува тайна уговорка за сътрудничество с Нова Демокрация, и двамата уведомиха политическите си приятели, че няма никаква комуникация с най-голямата опозиционна партия. В петък вечерта Воридис и Георгиадис решиха окончателно да гласуват за меморандума и да не се обявяват за независими депутати. Тази вечер те ще обявят дали ще останат в партията в очакване на решението на Карадзаферис, или ще подадат оставки като депутати.

На страната на Карадзаферис останаха другите двама членове на ЛАОС – Георгиос Георгиу и Астериос Рондулис. Заместник-министърът на отбраната и заместник-министърът на земеделието депозираха оставките си пред премиера, като уточниха обаче, че ще гласуват против меморандума подчинявайки се на разпорежданията на лидера Карадзаферис.

Открит диалог с Панос Каменос

На пръв поглед решението на Карадзаферис да гласува против меморандума изглежда катастрофално, тъй като по този начин изгубва едни от най-добре обучените и изявени свои членове. Това представлява и удар по имиджа на партията, тъй като така тя се отъждествява с партиите, които до скоро обвиняваше в ялова стратегия срещу меморандума. «Горко ни. Сега Алексис Ципрас ще ни разкаже играта», отбелязваха най-умерените членове на ЛАОС, припомняйки си конфронтацията на лидера на лявата коалиция СИРИЗА с техния председател Карадзаферис в средата на изминалата седмица.

Въпреки това обаче Карадзаферис гледа на ситуацията от съвсем различен ъгъл. Както обясняваше той през последните дни на своите събеседници, вече не можел да обслужва една изморена политическа система и да подкрепя неефективни решения за спасението на страната.

Категории: Народен Православен Сбор ЛАОС разцепване изключване меморандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus