Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Колежка на Константина Кунева заплашена с уволнение

29 Декември 2008 / 11:12:05  GRReporter
2041 прочитания

Състоянието на Константина Кунева, която на 23 декември бе залята с киселина пред дома си в Петрелеона продължава да е сериозно. Жената лежи с тежки изгаряния в интензивното отделение на атинската болница „Евангелизмос” (на снимката). Днес гръцките медии информират, че пострадалата е извадена напълно от наркоза, има сериозни травми на гласните струни, ларингса и хранопровода. Както grreporter.info вече ви съобщи очите на Константина също са сериозно увредени.

Междувременно, Мая Дечева, приятелка и колежка на Константина е била предупредена от работодателя си да не се явява днес на работа, а да отиде в късния следобед в централните офиси на фирмата в Пирея. Жената се опасява, че ще бъде уволнена, заради това, че публично пред журналисти защити приятелката си Константина, опроверга твърденията, че нападението срещу нея е на лична основа и обясни на гръцките медии, че Константина е наказана заради синдикалната си дейност. Още от ранна сутрин заедно с Мая Дечева пред офиса на фирмата отишли и още 40-тина души от профсъюза на чистачките и домашните помощници, а също и представител на конфедерацията на гръцките синдикати. В ранния следобед представител на работодателя излязал и казал на мая да се връща на работа.

Константина и Мая работят във фирмата „Икомет”, собственост на предприемача Никита Икономаки, който е известен функционер на опозиционната партия ПАСОК. „Икомет” е една от най-големите гръцки фирми за почистване. В нея по документи работят 800 души, но в действителност там хляба си изкарват около 3000. Повечето работнички са имигранти, работят без договори, подписват се на непопълнени бланки, трудят се по 6 часа, а им плащат за 4 и половина часа. Точно срещу тези условия на труд се е борила Константина преди да я залеят с киселина.

Днешният протест пред офисите на „Икомет” е третият, който устройват колегите на Мая и Константина. Миналата седмица те организираха демонстрация пред болницата „Евангелизмос” и символична блокада на централната администрация на електрическия влак, който свързва Атина с Пирея. Както вече ви съобщихме, преди да бъде залята с киселина Константина почиствала станцията на влака в предградието Маруси. Фирмата „Икомет” е сключила договор за почистването на станциите на електрическия влак, но и с много други държавни компании.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus