Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Консолидацията на банковия сектор продължава и през 2014

02 Януари 2014 / 16:01:03  GRReporter
2575 прочитания

Според Националната банка на Гърция, програмата за Доброволно напускане на служители е завършила успешно.

Както се споменава в съобщение на Банката, благодарение на Програмата е постигнато намаление на разходите за заплати с близо 150 милиона евро на годишна база.

«Благодарение както на равномерното разпределяне на служителите във всички звена на банката, включени в програмата, така и благодарение на взетите мерки, обслужването на клиентите ще продължи безпроблемно», се добавя в съобщението.

Националната Банка съобщи, че след споразумението за упражняване на варанти, включително и на частичните дялове, са били упражнени 31.046 варанти върху акции, емитирани от банката и притежание на Фонда за финансова стабилност.

Упражнените варанти съответстват на 255.410 обикновени акции, или на 0,011% от общия акционерен капитал със съответното увеличение на акциите в обръщение. Сумата, внесена от лицата, упражнили варанти, към Фонда за финансова стабилност възлиза на 1 117 750,75 евро.

Вследствие на всичко това, емитираните варанти, които остават валидни, възлизат вече на 245 748 580 евро.

Ситуацията в Турция

Управата на Националната банка следи отблизо бързото развитие на политическите събития в Турция, на чийто пазар гръцката група присъства чрез дъщерната си Finansbank, която е и най-печелившата й инвестиция. След загубите в резултат на обезценяването на турската лира, неочакваното вдигане на лихвите и промените в регулаторната рамка, уреждаща функционирането на банковата система, които ограничиха чистата печалба на банките, допълнителни затруднения предизвиква перспективата за дестабилизиране на района, заради скандалите със замесени министри и висши представители на правителството, засегнали дори и премиера Реждеп Тайип Ердоган.

«Смятаме, че последствията от ограничителната парична политика, която прилага Централната банка на Турция, са краткосрочни», отбелязват от Националната Банка на Гърция и добавят, че «загубите, произтичащи от промените във валутния курс евро-лира за момента са счетоводни».

Необходима предпоставка – политическата стабилност

Както обясняват от Банката, «проблем за Националната Банка на Гърция би имало само ако прибързаме да превърнем в ликвидност част от инвестицията ни в Турция», и добавят, че «бизнес плана, внесен в Централната Банка на Гърция и Европейската комисия, не е обвързващ по отношение на времето за продажба на даден пакет акции, а съществува възможност за изчакване чак до 2017, за да бъде постигната най-добрата възможна цена».

Що се отнася до вълненията, предизвикани от правителствените скандали, от Банката подчертават, че при всички случаи политическата стабилност е основна предпоставка за нормалния ход на икономиката, а от там и на банковия сектор.

Основното събитие, оказало влияние върху резултатите на Finansbank за третото тримесечие на 2013 е рязкото повишаване на лихвите от страна на турската монетарна институция, която не даде на банките необходимото време, за да променят ценовите условия на заемите си. В резултат на това в рамките на едно тримесечие лихвеният марж за турската дъщерна банка отбеляза спад от 721 до 591 базисни пункта, а нетните приходи от лихви отбелязаха спад със 72 милиона евро на тримесечна база, или с 43 милиона евро на годишна база.

Мощна капиталова база

Въпреки тези трудности обаче, турската дъщерна банка остава и през 2013 основен източник на печалби за групата на Националната банка на Гърция, компенсирайки загубите, отчетени на вътрешния пазар и в региона на югоизточна Европа.

За първите девет месеца на годината нетната печалба на Finansbank възлиза на 412 милиона евро, увеличена с 9% на годишна база при постоянен валутен курс.

През 3-то тримесечие затрудненията в паричната среда се отразиха върху финансовите резултати. По-конкретно, чистата печалба достигна 220 милиона турски лири, отбелязвайки спад с 33% на годишна база.

Важно преимущество за Националната банка на Гърция представлява мощната капиталова база на Finansbank. Общият индекс за капиталова адекватност (CAR) достигна 18,0%, най-високият сред основните й конкуренти, въпреки значителната корекция в цената на турските облигации. Освен това Finansbank от дълго време има най-ниската експозиция в държавни ценни книжа от всички останали турски банки, факт, който я предпазва в случай на евентуална финансова криза.

Ситуацията около Eurobank

„Завръщането на Eurobank в частния сектор ще бъде силен знак на доверие в перспективите на Гърция и икономиката й”, подчерта изпълнителният директор на групата Христос Мегалу. Той изрази оптимизъм, че ще бъде постигнато увеличаване на капитала, който ще привлече частни капитали и международни инвеститори.

Категории: Национална банка на Гърция консолидация Eurobank Спестовна каса сливане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus