Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Константина Кунева вдъхнови театрална пиеса

05 Май 2009 / 10:05:43  GRReporter
2017 прочитания

Общественото мнение в Гърция вече четвърти месец е потресено и изживява трагедията на Константина Кунева – българката, която на 23 декември бе залята с киселина пред дома си и от тогава се лекува с тежки вътрешни и външни изгаряния в атинската болница „Евангелизмос”. За да покажат съпричастието си с болката и съдбата на Константина гръцките профсъюзни и политически организации не спират да организират протестни шествия, демонстрации, концерти.

Българката вдъхнови гръцкия писател от еврейски произход Мишел Файс, който написа театралния монолог „Жълто куче” – историята на една българка, Руска Русева се нарича героинята, която пристига в Гърция в търсенето на по-добър живот. Режисьор на моноспектакъла е Лили Мелеме, а ролята се изпълнява от гръцката актриса Алексия Калцики. Премиерата ще е на 10 май в атинския театър „Апо Миханис”, постановката ще се играе до 2 юни всяка неделя, понеделник и вторник. Билетите са по 20 евро, а студентските – по 14. Гръцкото издателство „Патаки” публикува отделно текста на монолога.

Авторът Мишел Файс предупреждава, че в творбата му няма да видим Костадина Кунева. Ще видим Руска Русева, която е идеалното копие на Константина. „Руска е далечна роднина на Антигона, защото страстно обича. Тя е далечна роднина и на Шехерезада, защото има страст към историите с недовършен край. Накрая тя е далечна роднина и на Жана Д’Арк, защото страстно следва вътрешния си глас”, разказва писателят.  Той признава, че никога не се е срещал със самата Константина, не познава и майка й. Амбицията му е драмата на писаното слово и на театралната сцена да облекчат голямата житейска драма на българката.

„Жълто куче” не следва сляпо историята на Константина Кунева. Заглавието не е избрано случайно, жълтото е цветът на киселината, с която е залята Константина. Убийствената киселина обаче на театралната сцена се превръща в киселината на обичта, която разяжда утайката на паметта и на всекидневието. Авторът Мишел Файс е роден в Комотини, произведенията му са превеждани на френски, английски, чешки, български. През 2000 година е награден с Държавната литературна награда на Гърция.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus