Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите отпътуваха без споразумение с гръцкото правителство

29 Септември 2013 / 11:09:39  GRReporter
2042 прочитания

Първият цикъл разговори между гръцкото правителство и представителите на надзорната тройка завърши с много открити и нерешени въпроси. Кредиторите отпътуваха от Атина след постигането на съгласие само по приключването на бюджет 2013, и ще се върнат, за да продължат преговорите, след срещата на Eurogroup на 14 октомври.

Високопоставен служител на гръцкото финансово министерство заяви вчера веднага след кратката среща с тройката, че в следващите 15 - 20 дни преговорите ще продължат чрез кореспонденция, като целта ще бъде двойна: гръцката страна да покаже, че напредва в осъществяването на ангажиментите, а представителите на кредиторите да координират позициите си.

Откритите и останали нерешени въпроси са много, като сред тях са следните:

* Бюджет 2014: Същият служител на финансовото министерство бе посочил още в петък, че става въпрос главно за три проблема:

  • проектозакона за единния данък върху недвижимото имущество от 2014 (размер на приходите, възможност за събирането им)
  • инициативите, които трябва да бъдат поети за осигурителните фондове
  • оценките на Дирекция „Главно счетоводство” за «данъчното съответствие» (увеличаване на данъчните приходи поради постепенното възстановяване на икономиката).

* Четирите изисквания, необходими за отпускането на транша от 1 милиард евро, въпрос, който стои нерешен от юли:

  • планът за преструктуриране на държавните предприятия „Гръцки отбранителни системи” (ЕАС), компанията за производство на машини със специализирано предназначение (ЕЛВО) и металургичното предприятие ЛАРКО. На тройката бяха предоставени нови данни за тях.
  • изготвянето на оценката за програмата „Мобилност на държавните служители”, с особено внимание към работещите в университетите.
  • Кодексът на адвокатите се превежда на английски, за да бъде оценен от представителите на кредиторите.
  • изплащането на задълженията на публичния сектор към водоснабдителните компании в Атина и Солун, което се очаква да приключи в следващите 10-15 дни.

* Популяризирането на структурните промени, които вече са договорени.

* Ходът на рекапитализацията в банковата система и засилването на ликвидността на пазара.

* Приватизационната програма, за която тройката иска ускоряване и по-голяма гъвкавост.

* Общите действия в областта на осигурителните фондове.

Друг служител на финансовото министерство отбеляза, че приходите, събрани от единния данък върху недвижимото имущество през 2014 ще бъдат много под заложените 4 милиарда евро, като чистите приходи в бюджета се очаква да бъдат в размер на 2,85 милиарда евро.

Той посочи също така, че в осигурителните фондове се очаква да има «много по-малък от предвидения, но управляем излишък».

В проекта за новия бюджет, който ще бъде внесен в парламента на 7 октомври, на практика ще бъде отразено само приключването на бюджет 2013. По-конкретно се очаква рецесия от порядъка на 4% (за 2014 се предвижда незначително увеличение на БВП от 0,6%).

Според досегашната информация, първичният излишък се очаква да достигне 100 милиона евро.

Представители на финансовото министерство споменават също така, че е постигнато съгласие да не бъде облаган с извънреден данък бизнесът в полза на Организацията за осигуряване на свободните професии, както и да не бъде прилагана единната щатна таблица за униформените служители.

До завръщането на ръководителите на тройката в Атина ще останат техническите екипи, които ще продължат преговорите с представителите на отделните министерства.

 

 

 

Категории: надорзна тройка преговори гръцко правителство споразумения Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus