Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата е в погубването на човешкия ресурс

26 Ноември 2012 / 11:11:26  Виктория Миндова
2697 прочитания

Погубването на човешкия ресурс е един от най-големите проблеми в наше време, казва маркетинговият специалист Сам Кониф (Sam Conniff) от Великобритания. Той говори на тазгодишния форум TEDx Athens, който бе посветен на хората, които не ги е страх да действат, вместо само да планират. Сам Кониф  представи своя бизнес, който съчетава в себе си предприемчивостта със социалната дейност. Той е обединил познанията си в областта на корпоративния маркетинг с желанието си да допринесе нещо за общото благо в един успешен проект за обществено регенериране на младежи излежали присъди. Усилията му са насочени към тези млади хора, които не са имали равностоен шанс в обществото, попаднали са в системата, но искат да започнат нов живот и дори собствен бизнес.

Кониф се позова на статистически данни, които сочат, че 90% от младите хора попаднали в затвора никога повече не могат да се реабилитират в обществото. Вероятността да нарушат закона година след освобождаването е изключително висока. Това означава, че в 90% от случаите, когато сме се опитвали да поправим нещо, то се е проваляло, пояснява маркетологът и допълва: “Представете си 90% iPad-ите, които използваме или от iPhone-ите да са дефектни. Това би бил пълен провал за фирмата и тя нямаше да може да просъществува. Защо да оставяме 90% от младежите с неравностоен старт да се провалят завинаги?”, попита риторично маркетологът. Той смята, че на всеки трябва да се даде втори шанс.

Според данните представени от Кониф в САЩ е изчислено, че целият жизнен цикъл на младежи с проблемно поведение струва на правителството около 4,7 трилиона долара. В тях се включва изхранване, здравно осигуряване, съдебни разходи и други средства необходими за издържането на криминално проявените. В Европа криминално проявените младежи са над 14 милиона. Естественият подход на обществото към тях е да бъдат изолирани още в началото на техния жизнен път.

Основният проблем, върху който се съсредоточава Кониф е как социалният разход около младежите в неравностойно положение да се превърне в социален капитал. Отговорът е като им се даде шанс да научат нови неща, да развият скритите си таланти и да ги впрегнат в дейност, която ще е успешна за тях и за обществото.

Затова преди 15 години Сам Кониф оставя корпоративния маркетинг и създава Livity - организация с идеална цел. Тя обучава проблемни младежи в практически бизнес умения, които могат да им послужат да развият на практика свой бизнес идеи. Учи ги на работа с компютър, управление на проекти, дава им базови познания в областта на фирменото управление. Мотото на компания е: “Да спасим света чрез маркетинг”.

Целта е да се намери индивидуалния талант на всеки желаещ да промени живота си, за да стане полезен за себе си и обществото. Кониф е категоричен, че ако някой наистина повярва и даде шанс на младежите, които са имали проблем със закона, те могат да станат съзидателни и да загърбят саморазрушителните практики.

“Статус, който имат всички млади хора днес е, че те принадлежат на цифровото поколение (digital natives). Когато говорим с работодателите и бизнесмените, те най-често искат техните служители да имат дигитални умения". Затова организацията поддържа програма, която е насочена към младите хора в най-неравностойно социално положение. “Тази програма затвърдява и развива допълнително дигиталните умения и работодателите се редят на опашка за тези служители. Празнините са ясни, ние само трябва да смалим разстоянието между младежите и бизнеса. Трябва да създаваме нови възможности, вместо да ги блокираме", казва бизнесменът.

Създателят на Livity призовава всеки един от нас да намери начин и да подкрепи организации, които се занимават с младежи в неравностойно положение, без значение дали ще станем ментори или като специалисти, които може да допринесат със знанията си в тяхното развитие и професионално обучение. Сам Кониф гарантира, че тази дейност ще е полезна, толкова за хората, вложили времето си в процеса на интеграция на проблемните младежи, колкото и за самите млади хора, които искат да изградят бъдещето си на чисто.

“Вземете една трудност, която ви се налага да преминете и я споделете с младият човек срещу вас. Той ще ви даде нов, свеж поглед върху нещата. По този начин ще можете да намерите решение на своя проблем. По същия начин ще можете да помогнете на младежа да намери решение на неговите затруднения”.

За да пребори скептицизма маркетологът разказа, че в Livity вече са провели подобен експеримент, който се е оказал изключително успешен. Събрали са 12 от най-влиятелните изпълнителни мениджъри на енергийни компании с 12 от младите хора, които търсят социална реабилитация с помощта на организацията. Били са разделени на групи по двама и за кратко време са били оставени насаме, за да може всеки да изложи своя проблеми и да го обсъди с отсрещната страна.

“За 15 минути скептицизмът от лицата им беше изчезнал”. Всяка една от двойките достигнала или до решение на обсъдените проблеми, или до поставянето му в абсолютно различна светлина, което променя подхода към решаването му.

Резултатът от експеримента показал, че ерудираните и успешни мениджъри е имало какво да научат от срещата си с младите хора. Младежите от своя страна са имали възможност да споделят и дори да намерят решение на своите грижи и неспокойства, защото за първи път някой на висока позиция е отдал време да им обърне внимание.

Категории: ОбществоИкономика социална политика TEDx Athens развитие образование успех
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus