Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Лекуващата лекарка: Има шанс Константина да вижда с двете очи

05 Февруари 2009 / 13:02:07  GRReporter
1879 прочитания

            „Общото здравословно състояние на Константина Кунева е добро съм оптимист за възстановяването й”, заяви лекуващата й лекарка Анастасия Котаниду пред български журналисти в Атина. Журналистите посетиха болницата „Евангелизмос” заедно с председателя на КНСБ д-р Желязко Христов. Д-р Анастасия Котаниду е анестезиолог в интензивното отделение на болницата. Тя поема Константина от момента, от който болната излиза от реанимация. „Константина има обширни изгаряния на лицето, врата, и горната част на гръдния кош, а също и вътрешни изгаряния – на гласните струни, ларингса и частично на трахеята”, съобщи лекуващата лекарка.

Според нея Константина има добри перспективи да вижда и с двете очи, ако й се трансплантира очна роговица. „Важното е организмът й да приеме инпланта, да не го отхвърли”, смята д-р Котаниду. В момента Константина вижда само сенки. Лекуващата й лекарка съобщи, че вчера й е направена третата поред пластична операция, този път на лицето. Първите две са били на врата и рамото, където й е присъден мускул и кожа от крака. И трите операции са успешни.

Анастасия Котаниду не можа да се ангажира с някакъв график кога ще бъдат направени следващите операции на Константина Кунева. „Всичко зависи от здравословното й състояние, предварително не мога да кажа нищо. Единственото, което мога да допълня е, че тя е в достатъчно добро състояние, за да бъде преместена в друго лечебно заведение, включително и в чужбина. Ако близките й пожелаят, или ако намерят по-добра болница от нашата, Константина е достатъчно силна, за да понесе преместването”, каза още лекуващата лекарка.

Трансплантациите на роговица на очите ще бъдат извършени в друга специализирана държавна болница в Гърция. „От първия момент, в който Константина постъпи при нас болницата прави за нея най-доброто, на което сме способни. Надяваме се всичко да свърши добре”, заяви директорът на „Евангелизмос”, г-н Раптис.

„Костантина сама ми даде знак, че иска да пише”, спомня си майката Елена Дечева, която ден и нощ е до леглото на дъщеря си. „Обикновено пише неща, които я измъчват непосредствено – че я боли или че иска да повръща. Често пита за детето”, разказва майката. Константина е дала и първите си показания пред следователите. Спомнила си как се прибирала от работа през фаталната нощ, когато се разминала с двама души. Когато те останали зад гърба й, я издърпали за косата. Тя се обърнала и уплашено извикала „Ох!”. Тогава със стъклена кана те изсипали киселината в лицето и в отворената й уста.

Константина започнала да вика за помощ. Съблякла дрехите си. Останала гола в студената декемврийска нощ. Първите, които се притекли на помощ започнали да я обливат с маркуч студена вода, за да изплакнат киселината, доколкото е възможно. Други я покрили с одеало, докато дойде линейка. След това се свестила в болницата... „Обадиха ми се в 4 часа сутринта от болницата. В първия момент помислих, че сънувам”, спомня си майката Елена Дечева.

Д-р Желазко Христов й връчи два чека – един от 2000 евро от КНСБ и още един от 2500 евро от Министерството на труда и социалните грижи. Това е една първоначална помощ за семейството на Константина Кунева – за 68-годишната й майка и малкия й син Емануел, който преди няколко години е преживял сърдечна операция и на когото се налага да направи втора сърдечна операция. Утре КНСБ стартира голяма дарителска кампания за набиране на средства за Константина Кунева.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus