Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лондон върна шест откраднати икони на Гърция

14 Април 2011 / 13:04:06  GRReporter
3520 прочитания

В Гърция се завърнаха шест икони, които са били откраднати през последните три години от черкви в областите от централна Гърция Епир и Пилио. Иконите са в много добро състояние, датират от 18 и 19 век и са били открити в Лондон. През следващите дни ще останат във Византийския музей в столицата, а после ще заминат към черквите, на които принадлежат. Вчера са открити и други шест откраднати от Гърция икони в галерия в Амстердам, които се очаква в най-скоро време да пристигнат, обяви министърът на културата Павлос Геруанос по време на представянето на завърналите се икони във Византийския музей в Атина.

Всички икони отрити досега са откраднати от черкви в Епир, които заедно с тези в планинската част на облас Тесалия в Централна Гърция стават най-често обект на набезите на крадците от мрежата за незаконна търговия на антики и предмети на културата, казва археологът от Дирекцията за Документция и защита на културните блага Никос Пануцопуос. Причината е, че тези черкви се намират на труднодостъпни и отдалечени места, където в някои случаи няма и свещеници.

През последните пет години са открадните близо 400 икони от около десетина черкви в Епир, разказа областният управител на Епир Алекос Кахриманис, който е допринесъл много със своите действия за откриването на иконите. „Само на Коледа през 2009 година бяха откраднати 15 икони”, допълва. След като черквите в областта стават постояннен обект за плячкосване от години насам, той е поел инициативата да събере снимки на иконите и да ги качи в интернет. Първата информация, която получили била, че една от иконите се продава на улица Монастираки в Атина, от областната управа на Епир се съгасували и отишли да купят иконата, уведомявайки и компетентните служби. Оттам нататък, бавно започнало да се разплита кълбото от информация за откраднатите икони. След като анонимен източник информирал, че е видял една от иконите да се продава в известна галерия в Лондон, била алармирана службата за търговия на антики към Гръцката полиция и Министерство на културата, които бързо предали информацията на интерпол и Скотланд Ярд.

От Кукули са откраднати повече от 50 икони, само от три черкви в Самарина са откраднати повече от 100 икони и сега е първият път, когато се прави нещо разказа областният управител на Епир. Важното е, че хората замесени в търговията на откраднати предмети на културата ще се стреснат и ще са по-внимателни за вбъдеще, допълва Никос Пануцопулос и заяви, че приоритет на Министерство на културата е да се направи снимков архив.

„Голяма радост за музея е да приеме тези творби. В момента при нас са шестте икони, които са открити в Лондон и идват от Цагарада в Пилио и от Загори в Епир. Иконите са от голямо значение за региона, от който идват. Преди около една година музеят на Византийското изкуство имаше честта да приеме намерените стенописи от манастира в Евбея, които са били насилствено изтръгнати оттам и бяха открити впоследствие в Швейцария. На 9 май ще открием изложба, на която ще представим стенописите преди да бъдат върнати на манастира, така че да стане ясно и на широката публика какво означава откриването и завръщането в родината на откраднати творби важни за културното наследство” заяви директорката на Византийския и христиански музей в Атина Евгениа Халкиа.

„Откриването на иконите е огромен успех в борбата срещу силите, които се опитват да откраднат културнотои наследство. Успехът се дължи на колективните усилия положени от всички, които работиха за откриването на иконите от службите в министерство на културата, от полицейските служби, но и от посолството на Гърция в Лондон. Другият важен фактор за успеха е запазването в тайна на операцията. Понякога е необходимо да се пази в тайна това, което се прави, защото е важно за успеха. Опитваме се да арестуваме хората замесени в кражбите и се надяваме да имаме бързо резултати” заяви министърът на културата Павлос Геруланос

 

Категории: Актуално икони Византийски музей кражба черкви откраднати икони незаконна търговия на антики
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus