Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Месечните облигации ще запълват празнините от закъснялата вноска

11 Ноември 2012 / 12:11:11  GRReporter
1347 прочитания

Отлагането на превеждането на вноската от 31,5 млрд. евро създава огромни проблеми на Гърция, свързани най-вече с ликвидността. Това принуждава министерството на финансите да издаде две поредици от лихвени облигации следващата седмица. Със събраните суми ще се покрият задълженията на държавния сектор от изтичането на облигациите и от текущи задължения. Във вторник държавата чрез Организацията по управление на държавния дълг за първи път в следвоенната история на страната ще издаде лихвени облигации със срок 4 седмици, надявайки се да получи за тях 2,125 млрд. евро, и успоредно с това- лихвени облигации на стойност 1 млрд. евро със срок 13 седмици. Общата стойност, заедно с конкурентните оферти, които ще бъдат приети, ще достигне  5 млрд. евро и следователно ще има ликвидност, за да могат да бъдат изплатени държавните облигации, издадени през август.

Според източници от правителството четири седмичните облигации, които изтичат на 14 декември, доказват убеждението на управляващите, че до тогава ще е дошла първата вноска от парите от заема, и няма да е необходимо гръцката държава да прибегне до трето преиздаване на тези облигации.  Източници от Министерството на финансите заявиха, че докато дойдат парите от заема, министерството ще бъде принудено да увеличи издаването на облигации, за да покрие нуждите си.

Междувременно, отлагането на вноската от 31.5 млрд. евро създава напрежение в правителството. Премиерът непрекъснато е в контакт с европейските партньори, заявявайки, че новото забавяне нагнетява напрежението в гръцкото общество и блокира усилията на правителството в този момент, когато се опитва да прокара новия меморандум в парламента.

Говори се, че Андонис Самарас повтаря на европейските си партньори, че страната е направила всичко възможно от своя страна, за да спази задълженията си, и сега е моментът кредиторите да проявят добра воля. След толкова усилия на трипартийното правителство, то се нуждае от нещо повече от едно политическо заявление за подкрепа от Брюксел. Новото забавяне е кошмар за правителството въпреки трикратното заявление на министъра на финансите Янис Стурнарас пред журналисти, че няма повод за безпокойство.

Правителствени кадри не крият безпокойството си за атмосферата, която се създава, но подчертават, че забавянето е заради несъгласие между Германия и Международния валутен фонд (МВФ) за начина на финансиране на Гърция. Телефонните разговори на Андонис Самарас с партньорите ще продължат до последно, преди гръцката делегация не замине за Брюксел. Там министър-председателят ще участва във вторник на среща, организира от председателя на Европейската комисия, председателя на Европейския парламент, полския и португалския министър-председатели.

Ако вноските бъдат направени в срока и в размера, който очаква правителството, от двете кредитни споразумения за 230 млрд. евро за следващите две години, Гърция е получила вече 44 млрд. евро.  Днес остатъкът на кредита към Гърция е 88,8 млрд. Ако до края на януари бъдат преведени 44,8 млрд., остават още 44 млрд. до 2014 г. според плана на меморандума.

Сумата от 44,8 млрд. евро на две вноски ще бъде преведена на Министерството на финансите до края на януари като част от заема от 130 млрд. от Европейския съюз, МВФ и Европейската централна банка, ако кредиторите одобрят преди това гръцката програма. Според този план до средата на декември Гърция се очаква да получи 31,5 млрд. плюс закъснелите 5 млрд. от септември. След това, без ново оценяване от тройката, ще бъдат преведени през януари 8,3 млрд.

Председателят на Гръцката търговско-промишлена камара Констандинос Михалос заяви, че превеждането на следващата вноска е от първостепенна необходимост, така че да продължи консолидацията на гръцката банкова система, подчертавайки, че само това не е достатъчно, за да се възвърне ликвидността на пазара. Липсата на ликвидност беше посочена като основен проблем на гръцката икономика и от президента на Националната банка Йоргос Заниас, който не изключи възможността Гърция да получи и по-голяма от очакваната вноска. Според него трябва да се решат два проблема: дупката във финансите, която ще се получи от двугодишното удължаване на програмата, и проблемът за жизнеспособността на дълга. Генералният секретар на Съюза на гръцките банки Христос Горцос отбеляза, че консолидацията в съчетание с постепенното завръщане на влоговете, както и бъдещото издаване на полици ще доведе до финансиране на пазара, но това може да стане през втората година.  Главният финансист на Юробанк Гикас Хардувелис подчерта, че пазарите в Европа имат по-голям хоризонт и имат поведение на стратези, в противовес на политиците.

Категории: вноска облигации Янис Стурнарас меморандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus