Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Microsoft VS Apple - битка на гиганти и екосистеми

24 Юли 2011 / 09:07:46  Иван Петков
4314 прочитания

Всяко клише е станало такова, защото идеята, която съдържа в себе си е общовалидна. Сигурно ви е омръзнало да четете постоянно как светът става все по-глобален, как всичко се обединява и окрупнява; как всяка една сфера на живота вече не само е повлияна от всичко около нея, ами се появяват всевъзможни миксове от идеи. Имаше една сфера, която доскоро стоеше настрана, макар да сме свикнали да чуваме за нея като пример за бързо развитие - това е компютърният хардуер и съпътстващият го софтуер - операционните системи.

До скоро, като че ли всичко в този сегмент беше просто удвояване на компютърната мощ, една бясна, но предвидима надпревара на мегахерци, нанометри, транзистори и операционни системи, които да впрегнат или да използват тази мощ. Зад хардуера и софтуера стояха добре познати играчи, които имаха своя модел на предлагане на продукти, поддържайки някакво привидно равновесие. Първи, това равновесие нарушиха Apple. Нагризаната ябълка от Купертино предлагаше гама от продукти, всеки от които съчетава хардуер и софтуер от един и същ производител. Промяната дойде с появата на iPod, последван от iPhone и iPad. Заговори се за екосистема от продукти. Нещата дотолкова се промениха, че почна да се говори за промяна на схващането ни за компютър, като се заговори, че ако се смятат продадените iPad таблети, Apple може да се окаже един от най-големите производители на хардуер. Буквално тази седмица стана ясно, че за последното тримесечие, Apple за първи път са изпреварили по продажба смартфоните на Nokia, като са продали рекорден брой iPhone - над 20 милиона броя. Ясно беше на всички, че много от моделите на Nokia, които се водят за смартфони, всъщност са доста изостанали от съвременната представа и възможности, които предлагат смартфоните. Но статистиката си е статистика - тя не отчита качество, а количество.

И така, Apple са кралете на момента, безспорният лидер, който предлага гама от продукти или екосистема от продукти, които да покрият нуждите на средния потребител.

Microsoft - за гигантът от Редмънт, сме свикнали да мислим като за несъкрушимия монополист, който независимо какви грешки допускаше през годините, съумяваше да задържи своето безапелационно лидерство при операционните системи. Колкото и критика да е отнасяла компанията, безспорно е, че ако имаше по-добър и лесен за употреба от Windows продукт, то той би се наложил. Нека си спомним за появата на netbook компютрите в момент, в който Microsoft искаше да пенсионира Windows XP, а Windows Vista имаше прекалено големи изисквания, за да върви на този тип устройства. Алтернативи като различни Linux дистрибуции, не можаха да се наложат, въпреки липсата на конкуренция от страна на Microsoft. Година по-късно, Редмънд беше отвоювал над 90% от този сегмент устройства, а преди това потребителите масово инсталираха Windows XP на своите нетбуци, макар и нелегално, заради липсата на предлагане на легален вариант. Казвам всичко това, за да илюстрирам доколко Windows е станал синоним на операционна система за масовия потребител.

Но да се върнем на екосистемите. Microsoft, въпреки, че бяха едни от първите компании, които имаха мобилна операционна система, сякаш проспаха появата на новите поколения смартфони и изостанаха от конкуренцията. Същият сценарий се получи и при таблетите. Оказа се, че вече няколко години, лидерът при операционните системи, не може да предложи конкурентна мобилна операционна система за смартфони, а за таблети такава въобще липсва!

Но при всичката си мудност и липса на визия за развитието на пазара, Microsoft има своите силни страни - те неведнъж са доказвали, че макар да са малко бавни, то в крайна сметка напипват правилния начин, за да завладеят пазара и да предложат масов продукт. Windows Phone, мобилната операционна система на Microsoft се развива и тази есен ще се доближи по качества и функционалности до своите най-големи конкуренти - iOS на Apple и Android на Google. При таблетите положението е дори още по-обещаващо! Когато всички очакваха Microsoft да поеме по успешния модел на Apple и да предложи Windows Phone и за таблети, Microsoft отидоха няколко стъпки напред - решиха да предложат Windows за таблети.

Нещо повече, съвсем наскоро, те заявиха, че искат да унифицират своята операционна система и в бъдеще да предлагат една единствена операционна система за всички типове устройства. Това би била идеалната екосистема, която ще предлага унифицирано потребителско изживяване и ще използва едни и същи програми навсякъде (или почти едни и същи), разбира се, съобразени с големината на екрана на съответното устройство. При таблетите това ще се окаже особено печелившо, защото iPad, колкото и да е успешен като продукт, все пак е ограничен от факта, че ползва мобилна операционна система. Таблет с Windows 8, който ще бъде пригоден и за таблети, ще бъде едновременно и таблет, и ултра портативен компютър и ще даде възможност на своя притежател да го ползва като компютър, да го прикачва към клавиатура, мишка и монитор. С други думи, на един такъв таблет ще можем да инсталираме познатите ни офис пакети, мейл клиенти и др., което прави приложението му в бизнеса много по-голямо от това на iPad.

Войната на патентите.

До момента говорих за иновации, за пазарни стратегии и екосистеми. Войната на патентите, която в момента се води между всички големи играчи на пазара обаче, е нещо съвсем различно. Тя е скъпа, продължителна и е средство извън пазарните механизми, с което можеш да накараш своите конкуренти, които може и да имат по-добър продукт за момента, да ти плащат за всяка продадена от тях бройка или направо да забаwи тяхното участие на определени пазари. Няколко бързи примера:

 Пример 1. Microsoft в момента има по-голяма печалба от патенти, които производителите на смартфони с Android им заплащат, отколкото от собствената си мобилна операционна система - Windows Phone.

Категории: Microsoft Apple екосситеми патенти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus