Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Моментумът за гръцката икономика все още закъснява

19 Септември 2013 / 13:09:50  GRReporter
1615 прочитания

    Мария Спасова
   В седмицата преди изборите в Германия, в очакване на поредната инспекция  на надзорната тройка  и в условията на нова вълна безредици в цяла Гърция инвеститори се събраха на форум, спонсориран от Eurobank, за да потърсят причините защо Гърция все още не е привлекателна за тях. Наистина статистиците отчетоха първичен бюджетен излишък за първи път от началото на кризата, но все още има финансова дупка. Според МВФ тя е 11 милиарда евро, които трябва да се финансират по някакъв начин. Един такъв начин е приватизацията, а тя се забави много. Защо? Търси се по-висока цена? Гръцкият частен сектор изоставя? Или гърците все още не са дорасли до идеята за чуждите инвестиции.
    Според Янис Стурнарас, министър на финансите Гърция е по пътя на икономическото възстановяване, основен фактор вътре е програмата за приватизация, с която  не само ще се намали дълга, но и ще се осигурят дългосрочни инвестиции. “Не е приемливо от една страна да имаме изоставени държавни предприятия, а от друга - непрекъснато да искаме финансова помощ. Но има много проблеми, инвеститорите се сблъскват с много институционални пречки и ги плаши дългосрочната перспектива на гръцката икономика”, признава все пак той.
    Финансовият министър подчерта положителните знаци около гръцката икономика - по-малка от очакваната рецесия 3,8 вместо 4,5 на сто въпреки голямата криза в Кипър, в края на годината се очаква и нулево салдо на приходите и разходите, като се очаква то да се запази и през 2014, в края на годината се очаква макар и малък бюджетен излишък. Реформите напредват. Една от най-трудната е отварянето на затворените професии. Там министърът посочи, че 20 от тях са имали 106 ограничения. В момента 85 на сто от тях са вече премахнати. Така например след премахването на каботажа, круизните кораби на пристанище Пирея са се увеличили със 45 на сто.
    “От март насам в частния сектор се наблюдава постоянно увеличение на заплатите, което също е положителен знак, че нещо в гръцката икономика се променя”, съобщи още Янис Стурнарас. Той заяви, че все още е рано да се говори за трети спасителен пакет за Гърция, тъй като финансите на страната са осигурени до средата на 2014. Но дори и да се наложи, той ще е с много по-малки размери, а и Гърция тогава ще има и други алтернативи за запълването на финансовата дупка. “Не ме притеснява дефлацията, логично е да започнат да падат цените при толкова голяма и продължителна рецесия. Интересно е, че цените започнаха да падат тази година, а през първите 4 години на рецесия те се запазиха същите”, коментира финансовият министър.
    Според Нотис Митаракис, заместник-министър на развитието приватизацията е свързана със създаването на нови работни места и намаляването на безработицата. “Приватизацията е средство за постигане на икономически ръст, ще се влеят свежи пари в икономиката. Но трябва промяна на манталитета. Гърция е една от първите страни, членки на ЕС, но не успя да привлече чужди инвестиции, тя стои на опашката. За 15 месеца целта на правителството беше да превърне червената лента в червен килим за инвеститирите”, каза още той.
    Заместник-министърът съобщи, че 15% от БВП на страната вече идва от износа, голям е ръстът на туризма. Всичко това е благодарение на частния сектор, когато банките не дават кредити, а държавата закъснява да връща ДДС. Тази година Гърция се е издигнала с 22 места нагоре в класацията на Световната банка за конкурентността на страните и с 5 места нагоре в класацията на Световния икономически форум.
    Той обаче призна, че големият проблем пред инвестирането е липсата на кредити и на ликвидност, затова една от големите цели на правителството е приключилата току що рекапитализация на банките. ‘За да кредитират, банките трябва да могат да заемат. Използваме фондовете на Европейската Инвестиционна Банка за таргетирано кредитиране. Работим и с Европейската Банка за Развитие и Възстановяване. Не плануваме да създаваме държавен фонд за кредитиране на банките. За съжаление нещото, което окончателно се оттегли от Гърция са големите международни търговски и инвестиционни банки”, заяви още Нотис Митаракис.
    “Гърция наистина днес е по-добре, отколкото преди една година, но все още наблюдаваме липса на моментум, Гърция все още не е на мода на световните пазари”, констатира Джоли Диксън, специален съветник в Групата Task Force за Гърция. И това наистина е така, въпреки, че както стана ясно от думите на Филипос Алексопулос, мениджър в Агенцията по приватизация на Гърция, страната е подготвила много съблазнителни сделки за инвеститорите.
    “Първи в реда за приватизация са регионалните летища и пристанища, в това число Пирея, Солун и още 10 пристанища включително и Крит. Проблемът с тях е, че те включват много разнообразни дейности, някои от които не са атрактивни за инвеститорите. Един начин е пускането на акции на борсата, друг е даването на концесия за определени дейности. По отношение на времето най-належащи са Пирея и Солун”, съобщи той.

Категории: приватизация в Гърция инвеститори банкови кредити ликвидност пристанища летища магистралата Егнатия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus