Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мюсюлмани обвиниха Самарас в расизъм

21 Септември 2012 / 17:09:27  Анастасия Балездрова
2142 прочитания

Обвинението бе отправено от председателя на Мюсюлманската асоциация в Гърция Наим Елгандур, който обоснова думите си с предизборно изявление на гръцкия премиер, че Гърция е завладяна от имигранти. В коментар за зачестилите напоследък расистки нападения срещу имигранти той заяви: “Живеем в една страна, чийто министър-председател е расист. Имам предвид изявленията по време на предизборната кампания, когато беше заявил, че Гърция е претърпяла нашествие от имигрантите. И това въпреки че произхожда от фамилията Бенаки, която произхожда от Александрия в Египет - моя роден град”.
Наим Елгандур уточни, че не смесва религиозната принадлежност с имигрантския въпрос и  посочи, че мюсюлманите в Гърция се чувстват втора категория граждани. “Основните ни и най-важни проблеми са два: Липсата на молитвен дом и на мюсюлманско гробище. По-големите на възраст свикнахме, но второто поколение-децата, които не познават друга родина не могат да разберат защо техните съученици ходят в църквата, а ние трябва да се молим в мазета, магазини и жилища, защото нямаме джамия. Близките на покойниците са принудени да ги транспортират чак до град Комотини в северна Гърция, за да ги погребат в мюсюлманското гробище там или да плащат огромни разходи, за да ги изпратят в родните им места”.


Председателят на Мюсюлманската асоциация благодари на Гръцката църква да отпуснатата площ в района на Схисто за построяването на гробище. “За съжаление никой държавен представител не се яви, за да получи дарението и да ни го предостави. Забавянето за построяването на джамия пък няма никаква връзка с икономическата криза. Парите бяха заделени, но от там нататък не беше направено абсолютно нищо”. Той не изключи възможността асоциацията да предприеме правни действия, за да мобилизира правителството и подчерта, че Атина е единствената европейска столица, в която няма джамия.
“Един млад грък, който остава без работа винаги може да потърси помощ от семейството си, за да оцелее. Един имигрант на същата възраст няма към кого да се обърне, той няма работа и често гладува. Напрежението, на което са подложени имигрантите в момента няма да донесе нищо позитивно”, каза още Наим Елгандур и допълни, че това не е предупреждение, а наблюдение и следствие от контактите му с тях.
Той направи гръмките си изявления по време на организираната от Мюсюлманската асоциация пресконференция във връзка с филма “Невинността на мюсюлманите”, който провокира масови протести и насилие и убийството на посланика и още трима служители на американското посолство в Либия.
Наим Елгандур се обяви срещу насилието и посочи, че осмяният във филма пророк Мохамед е бил обект на нападки, на които е отговарял само със своята реч.
“В арабските страни уважаваме свободата на словото. Тя липсваше в нашите страни в продължение на десетилетия и ние страдахме от това. В същото време обаче се питам дали в САЩ биха позволили да бъде излъчен филм, който да представя бин Ладен като герой. Аз дълбоко се съмнявам в това”, каза той и допълни, че една религия с 1,8 милиарда последователи в целия свят би следвало да бъде уважавана от всички. “Ние, мюсюлманите не можем да приемем поругаването на религията ни, но заставаме твърдо срещу насилието. И сред нас има хора с крайни възгледи, но голямото мнозинство не сме фанатици”.
Според Наим Елгандур представянето на филма в интернет не е свързано само с религията. “Те искаха да изпробват реакцията на мюсюлманите след Арабската пролет. В САЩ наближават президентските избори и някои хора решиха да се възползват и да се насочат срещу Обама по този начин. Т.е. успяха да предизвикат всичко това, заради един вътрешен проблем на САЩ”.
Подобно бе мнението и на докторантката по социология Татяна Папанастасиу. Тя посочи, че филмът е бил готов още в края на миналата година, но авторите му са избрали изпълнената със символика дата 11 септември, за да го представят в интернет. “Всичко това се случва след Арабската пролет, докато връзките между САЩ и новите правителства в арабските страни са много крехки, а напрежението в отношенията между Израел и Иран расте. “Качването” на този филм имаше за цел да се предизвикат реакциите на крайни елементи. Освен религиозните, съществуват и политически причини за изблика на насилие”.
Според преподавателя по теология Александрос Кариотоглу причините за вълната на насилие в мюсюлманските страни са няколко: “Първо дразни фактът, че ислямът от години вече е навлязъл в западния свят. Второ, че се провежда опит за повторно ислямизиране на мюсюлманите, които живеят там и най-вече на второто поколение имигранти, а заедно с него тече и един вид реклама на исляма. Третата причина е, че през последните години и с помощта на технологията в интернет бе създадено едно виртуално мюсюлманско общество. Всичко това провокира филмови продуценти, карикатуристи и други да реагират, критикуват и иронизират исляма”.
Теологът заяви категорично, че действия като снимането на филма, който скандализира милиони мюсюлмани представляват “духовно изнасилване” и затова трябва да бъдат заклеймени. “Не е възможно да обиждаме свещените символи на една религия и хората, които я следват в името на свободата на словото”, каза той и се обяви твърдо срещу насилието.
От своя страна журналистът от палестински произход Насим Алатрас изрази мнението, че филмът “Невинността на мюсюлманите” е “план на Десницата и крайната Десница от САЩ до Европа да не позволят на християните и мюсюлманите да се сближат и живеят в хармония помежду си”. Той допълни, че съществува разлика между свободата на словото и нейната комерсиализация. “Не съм гледал филма, не исках да го направя. Спрях се само на заглавието. Ако някой мисли, че мюсюлманите са невинни в смисъла на наивници, той се лъже. Те знаят много добре къде стъпват и какво искат”.

Категории: ОбществоПолитика мюсюлмани Андонис Самарас расизъм Невинността на мюсюлманите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus