Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намалиха наполовина пенсиите на Симитис и Мицотакис

11 Февруари 2013 / 17:02:01  GRReporter
1370 прочитания

След като пенсиите и заплатите на обикновените граждани в Гърция намаляха драстично, правителството реши да оповести с колко са спаднали пенсиите на депутатите.

В опитите си да спечели от загубените си позиции в общественото пространство, държавното управление разгласи, че пенсионираните премиери получават 54,7% по-малко средства в сравнение с 2009. Единствените пенсионирани министър-председатели на Гърция, които все още са между живите са Костас Симитис от ПАСОК и Константинос Мицотакис от Нова Демокрация.

Преди кризата тяхната месечна пенсия е била 4697 евро и 48 евроцента. Сега тя се е сринала до 2561 евро и 26 евроцента. Въпреки, че месечен доход от 2500 евро нагоре вече се смята за лукс в Гърция, интересно е да отбележим, че премиерската пенсия далеч не е най-високата. Според данните на Институт по труда към Генералната конфедерация на работещите в Гърция най-високата пенсия може да достигне 3680 евро. Най-ниската социална пенсия в момента е 360 евро.

Депутатските пенсии също са пострадали. Според данните на финансовото министерство от февруари 2013 един пенсиониран народен представител ще получава 1975 евро и 96 евроцента. Пенсията му през 2009 е била 3866 евро, което означава, че бившите народни избраници са загубили 51,1% от месечния си приход.

Ако пенсионерът-депутат работи в широкия публичен сектор, пенсията му на народен представител ще бъде намалена със 70% докато бъде освободен или напусне работната позиция. Ако пенсиониран депутат бъде отново преизбран, изплащането на пенсията му ще бъде замразено до края на мандата му.

“Депутатските пенсии бяха намалени от 2010 насам на база общоприетото, което важи за всички други пенсии в публичната сфера. По-конкретно намаленията от 5%, 10%, 15% и 20% (в зависимост от размера или от сбора на пенсиите) вече са приложени и за депутатските пенсии от 01/02/2013, както важи за целия държавен сектор” се казва в съобщението на финансовото министерство.

Категории: Политика криза Гърция пенси премиери депутати съкращения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus