Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Насочвайте публикациите си във Facebook, за да не досаждате на приятелите си

25 Юни 2011 / 17:06:13  Иван Петков
7533 прочитания

В предходна статия ви показах няколко начини, чрез които да сте в течение на всичко, което става в най-популярната социална мрежа, без постоянно да "висите" в нея и да губите ценно време. В материала загатнах за проблема с поверителността и контрола над съдържанието, което получавате или публикувате. Всеки, който има акаунт във Facebook, рано или късно стига до момент, в който е събрал прекалено разнородни приятели и иска да може да споделя определена информация само със част от тях, а за други, тази информация да остане скрита.

Иначе казано, имали сте страхотна ваканция и искате да споделите щурите си снимки със своите приятели, без обаче снимките да попаднал пред очите на хора, които не искате да ги виждат. От друга страна попаднали сте на интересна професионална информация, която искате да споделите само с колегите си от бранша, без да я натрапвате на хора, за които тя би била безинтересна. Примерите са най-общи, но мисля, че схванахте идеята.

Как да контролираме съдържанието, което получаваме?

Като за начало ще започнем със страницата, на която получавате всички статуси от ваши приятели, новини и newsfeeds от сайтове, които харесвате. Как да контролирате съдържанието, което излиза там и защо да го правите, вместо направо да премахнете източникът на досадна информация?

Отидете на началната страница на Facebook, след като влезете в своя акаунт (Начало) и отстрани, до надписа "Новини", ще видите "Най-нови".

 

Кликнете на "Най-нови" и изберете "Промяна на настройките", след което ще ви се отвори прозорец "Настройки на новинарския поток". От тук можете да изберете дали да получавате всичко от всеки, като изберете "Всички приятели и страници" или да получавате само от тия, с които взаимодействате най-често. Моят съвет е, да изберете "Всички приятели и страници". Добре е сами да подберете, публикации от кои потребители да не виждате.

 

След като сте избрали, че искате да получавате всичко от всеки, как да изберете, чии досадни публикации да не получавате? Много е лесно, дори очевидно. Когато курсорът на мипката ви мине върху някоя публикация, в горния десен ъгъл се появява малко X-че. Когато го натиснете, излизат следните опции:

 

Можете да скриете само конкретната публикация, но можете да изберете да се скрива всичко, което този потребител публикува.

Как да отменим скриването на всички публикации от даден потребител? Отидете отново на в Начало > Най-нови > Промяна на настройките... и в полето "Скривай публикации от:", ще видите всички потребители, чиито публикации ще избрали да не виждате. С X-чето след името, можете да ги изтриете от списъка и ще започнете да получавате публикации от тях.

 

Идва ред и на същинската част, създаване и работа с групи.  Групите ви дават възможност да отделяте приятели с общи интереси, с които в последствие ще ви покажа как да споделяте конкретна информация

Как да създадем групи от приятели с еднакви интереси и как да публикуваме дадена информация само за тях?

Facebook ви дава възможност да обедините различни свои приятели в социалната мрежа в групи, а след това да можете да споделяте определен тип информация само за хората включени в съответната група.

Ето как да създадем група от потребители:

Отидете на Настройки > Редактиране на приятели

 

Най-горе натиснете бутона "Създаване на списък". Ще ви се появи прозорец, в който можете да дадете име на групата от приятели и да окажете кои от приятелите ви да влязат в тази група:

 

След като изберете име на групата и кой да влиза в нея, натиснете "Създай списък". В лявата част на страницата ще видите създадените от вас групи.

След като сте групирали вашите контакти, идва ред да укажем кой да вижда вашите публикации. Това става от Настройки > Настройки на сигурността> Персонализиране на настройките:

 

След като влезете в "Персонализиране на настройките", кликнете на падащото меню срещу "Публикувано от мен" и изберете "Персонализиране":

 

Ще се появи следния прозорец:

 

Имате три възможности - да скривате информация от определени хора, да я показвате за определени хора или да комбинирате.

ВАЖНО!: Имайте предвид, че направените по-горе настройки важат за всяка публикация, която направите. С други думи, ако вземем примера от горната картинка, каквото и да публикувам то ще бъде видяно само от групата "Колеги".

Категории: Facebook създаване на групи от потребители споделяне на информация privacy
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus