Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-интересното от Google I/O 2013

23 Май 2013 / 11:05:42  GRReporter
2547 прочитания

В съвременния свят успехът на една компания се измерва по много показатели. По популярността на нейното име, по влиянието, което оказва върху живота на хората, по финансовите резултати, по иновациите, които движат напред развитието на областта, в която работи компанията. Google е име, което е познато на всеки, докоснал се до съвременните технологии. Google е синоним на интернет търсачка, те са кралете на интернет рекламата, собственици на най-популярната пощенска услуга Gmail и най-голямата услуга за гледане на видео в интернет – YouTube. Google успяха да предложат алтернатива на Facebook със своята социална мрежа Google+, създадоха мобилната операционна система Android, устройствата с която съперничат на iPhone на Apple. Google създадоха и браузърът Chrome, който само за няколко години успя да привлече толкова потребители, че стана един от трите най-популярни браузъра, заедно с Firefox и Internet Explorer и уверено се стреми към първото място.  Със сигурност може да се каже още много, Google постоянно стартират нови и нови проекти, създават нови продукти, които ни изглеждат като от бъдещето – миналата седмица ви разказахме за Google GLΛSS и промяната във всекиневието ни, което може да донесат очилата на компанията от Маунтин Вю.

След такова представяне не можем да продължим с нищо по-малко от събитие, което да покаже, определи и начертае развитието на всяка една от споменатите области, в които Google предлагат продукт или услуга с огромно значение и популярност. От 15 до 17-ти май се проведе годишната конференция за разработчици Google I/O 2013, на която компанията представя всички свои иновативни продукти и услуги.

Google Play Music и Новата музикална услуга на Google -  All Access

 

Google Play Music e услуга, чрез която потребителите могат да закупуват музика от е-магазина за съдържание Google Play. Тя позволява на потребителите да слушат своята музика на което и да е устройство, свързано с услугата. Както се очакваше, по време на конференцията Google I/O, компанията представи допълнение към музикалната си услуга, което ще е алтернатива на популярните Spotify и Pandora и се нарича All Access. Потребителите ще продължат да имат възможност да качват в облака собствената си музика, а с добавянето на All Access ще могат да създават и различни радиостанции, базирани на избрани от тях критерии. Засега All Access може да се ползва през произволен браузър или с приложението за Android, докато останалите платформи ще трябва да почакат. Цената на абонамента ще бъде 9,99 долара на месец с един безплатен тестов месец. За регистриралите се до 30 юни абонаментът ще струва 7,99 долара. По време на представянето се спомена, че не е изключено All Access да използва и интеграция с YouTube, но не стана ясно кога да очакваме подобна свързаност. Лошата новина за нас е, че услугата отново работи само в Щатите.

Google Play Games

 

На GoogleI/O беше представен и ъпдейт на GooglePlay services, който ще добави интересни нови възможности за феновете на игровите забавления и за разработчиците на такива приложения. Новите услуги са достъпни като безплатен SDK (software development kit), а авторите на софтуер могат да ги добавят в своите проекти като ще работят с всички версии на Android от 2.2 насам.

Останалите възможности включват запазване на игровия прогрес и продължаване от същото място в друго устройство, глобални класации за сравняване на постиженията с приятели, възможност за отключване и събиране на трофеи и дори мултиплеър игри с подбор на съперници в реално време, но може и да се състезавате срещу приятели. Всичко това работи с Android, iOS и уеб, но засега мултиплеър игрите се поддържат само с Android.

Google Play for Education

 

Като компания, чието развитие пряко зависи от висококвалифицирани кадри, Google отделя все повече внимание на своите услуги, свързани с образованието. Образованието е и област, в която инвестициите в следващите години ще растат с големи темпове. Не на последно място Google иска да се намеси в област, в която Apple доминира. Известно е, че покойният Стив Джобс имаше особен интерес към образованието и под негово ръководство бяха стартирани множество проекти. Google смятат, че със своята облачна инфраструктура, наличието на устройства, които ползват  Android, като таблетите и Chrome Book, могат да предложат услуги и софтуер, които да подпомогнат обмяната на идеи и съвместната работа между учители и ученици. Иновативните хардуерни продукти в съчетание със специален магазин за приложения, в който да се предлага софтуер за целите на образованието, са предпоставка за изграждане на по-добра образователна система, която да отговаря на нуждите на бързо развиващия се съвременен свят, смятат в Google. Като подкрепа на това си виждане, те обявиха по рано през годината, че ноутбукът Chrome Booк, в съчетание с тяхната операционна система Chrome OS се използва в над 2000 училища в Щатите. Не е далеч времето, когато учебниците на хартия ще бъдат заменени само от един таблет или ноутбук, а всички материали, тестове и оценки ще са изцяло в мрежата.

Samsung Galaxy S4 с „чист” Android

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus