Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Нова книга за теста, който спаси живота на милиони жени

29 Юни 2009 / 14:06:46  GRReporter
2351 прочитания

Много жени дължат живота си на физика, който е дал името си на известния тест ПАП за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката. Името на патолога е Джордж Папаниколау (1883- 1962), а тестът е разработен още през далечната 1928 г.

Бащата на Джордж Папаниколау бил физик и по негова воля синът му завършва медицина. По време на Балканската война през 1912 г., младият д-р Папаниколау се запознава с гръко-американски войници и се решава да замине за Америка, където започва кариерата си в научната сфера и изследванията.

През 1928 г. Папаниколау открива, че ракът на шийката на матката може да бъде засечен чрез цитологично изследване – цитонамазка. Сравнително проста и безболезнена, тази процедура обикновено се извършва в лекарски кабинет или клиника.

Процедурата се състои във вземането на проби от лигавицата на маточната шийка с помощта на памучни шпатули или малки четчици (четчиците са предпочитани през последните години), които в последствие биват оцветени и изследвани под микроскоп. Препоръчва се жените и момичетата, които водят полов живот, веднъж годишно да се подлагат на ПАП тест.

На лекарската общност й отнема години, за да признае значението на откритието на теста Папаниколау, който за първи път започва да се прилага масово през 1960 г. – две години преди смъртта на Папаниколау.

Джордж Папаниколау е автор на повече от 150 публикации и е носител на множество награди. Той умира на 18 февруари 1962 г. от сърдечен пристъп и белодробен оток и е погребан в Ню Джърси. Откриването на теста спасява живота на милиони жени и установява цитологията като основен метод за диагностика.  

Гръцката медицинска общност в Ню Йорк през 2008 г. публикува книгата „Животът и кариерата: Пътят към откритието на Пап тест” в памет на д-р Джордж Папниколау - основател на общността през 1936 г.  и първи неин председател.  

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus