Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ново начало или лебедова песен за Final Cut Pro X

07 Юни 2013 / 09:06:23  Иван Петков
4585 прочитания

Всяка история си има начало. Началото на тази история започва през 2003, когато Уолтър Марч (Walter Murch), редакторът на филма „Студената планина” (бюджет от 79 милиона долара) решава да извърши монтажа на няколкократно по-евтин и не толкова популярен в света на професионалната  видео обработка софтуер: Final Cut . Продукцията е посрещната много добре както от зрителите, така и от критиката, като успява да донесе на своите създатели приходи от над 173 милиона долара. Не след дълго, Final Cut  спечелва сърцата на професионалисти и ентусиасти, и допринася много за славата на Macintosh като платформа за създаване и обработка на мултимедия. 

Малко предистория. Final Cut не е дело на Apple, а e създаден от компанията Macromedia под името KeyGrip. В проекта участва Ранди Убилос (Randy Ubillos), който е създател на първите 3 версии на Adobe Premiere – най-големият настоящ конкурент на Final Cut . Macromedia решават да се насочат само към софтуерни продукти за уеб разработка и в крайна сметка KeyGrip става собственост на Apple. Името е променено през 1998 и така се появява  Final Cut. През 2005 Macromedia е придобита от гиганта Adobe Systems, който разработва Adobe Premiere.

 „Студената планина” не е първият филм, за чието създаване е ползван Final Cut. Преди това видео редакторът е ползван в продукциите The Rules of Attraction (2002),  Full Frontal (2002),The Ring (2002). Програмата събира ревностни фенове и сред монтажистите на телевизионни предавания. Софтуерът получава признание за ролята си в създаването на телевизионните продукции, като през 2002 получава наградата „Primetime Emmy Engineering Award”. Виждаме, че след „Студената планина” Final Cut вече е бил готов за своя „праймтайм”.

Възходящата линия продължава до 12 април 2011, когато излиза Final Cut Pro X . Програмата е преработена изцяло, с цел да се отстрани стар програмен код, наследство от времената на Macromedia, както и да се подготви за зараждащата се мобилна революция, подета от Apple със смартфона iPhone и таблета iPad. Целта е да се опрости работата с приложението, за да може да се ползва от по-голям кръг потребители. Цената на новата версия е свалена от 999 $ на 299 $. Новата версия води до редица проблеми за професионалистите, сред които е несъвместимост с дотогава използваните файлови формати. Сред критиците на новата версия е и самият Уолтър Марч, който завява, че не може да използва програмата в новия й вид:

Следва вълна от откази от новата версия. Разочарованието от страна на гилдията се въплътява в израза „Apple’s Lemon”(игра на думи: Ябълката е Лемон т.е. кисела, нежелана). Провалът се сравнява с този на станалия емблематичен за неуспешен продукт “New Coke”на Coca-Cola. В следващите две години остава висящ въпросът, дали Apple въобще имат намерение да развиват Final Cutкато професионален продукт или ще го насочат изцяло към редовия потребител? Обикновените потребители са тези, които са донесли феноменални печалби на компанията и са я превърнали от производител на качествен и скъп, но сравнително слабо популярен хардуер и софтуер, в компания с годишна печалба по-голяма от бюджета на американското правителство. В началото на 2013 въпросът получи своя отговор. След 2 години на разработка и 7 софтуерни обновления Apple решават, че Final Cut Pro X e отново готов да спечели доверието на професионалистите. Компанията от Купертино започна PR кампания, с която да привлече отново филмовата гилдия. За изминалите години е станало ясно, че продукт като Final Cut не е в основата на финансовия успех на Apple, но явно за компанията, поддържането на подобен софтуер е въпрос на престиж и ясен знак, че не са забравили своето минало.

През 2007 Final Cut е държал 49% от пазара на професионален софтуер за видео обработка. Днес част от професионалистите изразяват своето съмнение в качествата на софтуера и съмнение, че не могат да се доверят на продукт, който ги е подвел преди две години. Друга част казват, че въпреки първоначалния си скептицизъм, след като са пробвали последната версия на Final Cut Pro X, са останали приятно изненадани от прогреса, който програмата е направила. Защо Apple прави тази кампания сега? Отговорът е прост, а причините обективни: много от професионалистите в постпродукцията все още използват старата версия - Final Cut Pro 7 – чийто  технологичен жизнен цикъл е в своя край. В новата версия на операционната система Mountain Lion OS X 10.8.2  Final Cut Pro 7 не се поддържа. На практика, всеки, който иска да си закупи нов Мacintosh, няма да може да използва Final Cut Pro 7.

Правите ли „документални филми”?
Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus