Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обичаите за Сирни Заговезни в Гърция

23 Февруари 2013 / 18:02:49  GRReporter
5969 прочитания

Може за повечето празникът Сирни Заговезни в Гърция да е свързан с големите карнавали, шествията и лудите танци. На много места в страната обаче се пазят обичаи и традиции, които се предават непроменени от поколение на поколение. Обичаите за този празник в Гърция  са свързани с историята и митовете на областите понякога, а друг път са просто повод за бягство от ежедневието. Подготовката за тях често започва седмици преди празника, а върхът е в неделята на Сирни Заговезни, когато във всеки регион има големи празненства чак до сутринта на Чистия понеделник.

Северна Гърция

Науса

С произход от дионисиевите празници, обичаят „Еничари и булки” съществува и днес. На Сирни Заговезни под звуците на зурни и тъпани, един бюлюк „еничари” обикаля по улиците на града и се движи към кметството, където е празникът. Булката (преоблечен млад мъж) излиза на прозореца и с характерни движения, така че да се чуе звънът на пендарите й, поздравява еничарите, слиза долу и се присъединява към множеството за обиколката, докато вземат следващата булка. Постепенно се събират хора от всички възрасти, които участват в съживяването на обичая.  

Ксанти

На Сирни Заговезни в Ксанти на моста на река Косинтос  оживява „Изгарянето на царя”. Царят е човешка фигура, поставена върху съчки, която гори и гони лошото. Обичаят е донесен от бежанците от Самаков в Източна Тракия и всяка година се съживява от жителите на едноименния квартал. След изгарянето на царя празненството продължава до сутринта.

Козани

Фанос, символичният факел на празничния огън, се пали от векове в Козани. Независимо от споровете за произхода му този обичай придава празнично настроение на града. На централния градски площад се пали големият „Фанос” на Сирни Заговезни, следват по-малките квартали, които също палят свои собствени „Фанос”... и започва един луд празни с чисто дионисиев характер. Хората около огъня се разширяват, песните преминават от една в друга. Повечето песни са закачливи и сатирични. Виното се лее, както и местните специалитети, и празникът продължава до сутринта.  

Янина

„Джамалите”, празничните огньове на Сирни Заговезни горят в различните квартали на Янина вечерта в неделя преди началото на великденските пости. Този обичай съществува от деветнадесети век и от 80те години насам се пресъздава всяка година. „Джамалите”  сгряват от големия студ, а със запалването на първата клечка започва големият празник.

Серес

От региона на Серес е обичаят „Калугер”. Той започва с „нестинарите” и мимовете, които образуват една ексцентрична трупа, членове на която са Царят, царският син, калугерът, булката, бабата със седмачето, циганите с мечката и пазачите. Трупата посещава всички къщи в селото, а после жителите му се събират на площада, където нивата се подготвя за засяване. Следва сцена за смъртта и възкресението  с главен герой калугера.

Сохос, Солун

Този обичай се свързва с раждаемостта, а за много хора - и с любовта. „Звънарите” се появяват и до днес в Сохос. Това е един много древен обичай, който се е запазил през вековете непроменен. Пикът на празника е през трите дни преди Чистия понеделник, а участниците с костюми на козли и звънци по цялото тяло танцуват по улиците и площадите. Специално място заема и обичаят на прошката. По традиция по-възрастните дават прошка за греховете на по-младите, които ги посещават и им целуват ръка, давайки им един портокал.

Островите

Карпатос

На Чистия понеделник на Карпатос се провежда „Народният съд за неморалните действия”. Това е една възможност за пречистване и раздаване на правосъдие в началото на великденския пост. Обвиняеми са онези, които обиждат или предизвикват с държанието си другите. Пред съда те са довеждани от местните пазачи, които арестуват „извършителите”. Старейшините на острова са съдии и от там започват смешките и закачките, като предвестник на празника.

Наксос

Следи от почитането на Дионисий има и днес в обичаите за Заговезни на Наксос. Празниците започват през първата събота на Заговезни с коленето на прасетата. През „Месната” неделя по улиците обикалят „звънарите” – младежи с качулки, а около кръста им са закачени звънците. Танцът им се съпровожда от характерния звук на звънците и те закачат хората. Местните винаги ги черпят с варени яйца. В групата, която обикаля са и „Старецът”, „Старицата” и „Мечката”. Някой от сценките, които изпълняват са „Сватбата на булката”, „Смъртта”, „Възкресението на мъртвите”. На Чистия понеделник по улиците излизат и младежи с фустанели, които свирят на цигулки.

Лерос

Категории: Сирни Заговезни празници обичаи шествия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus