Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Олимпийският огън потегли към Лондон

17 Май 2012 / 22:05:14  Анастасия Балездрова
2140 прочитания

Със време, което наподобяваше много повече на това в Лондон, отколкото приетото за Атина по това време на годината бе проведена церемонията по предаването на олимпийския огън.

Въпреки дъжда, койтонепрекъснато се засилваше хиляди атиняни и гости на гръцката столица се запътиха към Панатинския стадион Калимармаро, където са се провели първите съвременни Олимпийски игри. Трибуните, издялани от пенделийски мрамор се изпълниха от пъстри чадъри, но дъждът не успя да охлади ентусиазма на хората.

След общинската филхармония и президентската стража в стадиона влезе британската делегация. Тя се оглавяваше от принцеса Анна, която преди години също е участвала в Олимпйски игри като състезателка по конна езда. Придружаваха я прредседателят на организационния комитет на Олимпийските игри „Лондон 2012” лорд Себастиан Коу, министърът на спорта и олимпийските игри Хю Робъртсън, кметът на британската столица Борис Джонсън и световноизвественият футболист Дейвид Бекъм. Както се очакваше, той предизвика фурор сред публиката, но силният дъжд развали приятната изненада.

Под звуците на военен марш в стадиона влезе гръцкият президент Каролос Папуляс, след което церемонията започна.

Две групи от деца пренесоха огромните флагове на Гърция и Великобритания, а един детски хор изпя олимпийския химн по музика на композитора Спирос Самарас и стихове на поета Костис Паламас. Последва британският химн, който бе изпълнен от още по-малки деца. Накрая тенорът Мариос Франгулис изпълни гръцкия химн без музикален съпровод.

Постепенно дъждът намаля и когато първата спринтьорка влезе с факлата в стадиона той престана напълно. След една обиколка и преминаване от няколко носители факлата достигна до златните олимпийски шампиони Пирос Димас от Гърция и Ли Нинг от Китай, който запалиха олтара.

Минути по-късно се появиха жриците и жреците. Плавните движения на жените се редуваха с бойните жестове на мъжете. Председателят на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос и председателят на Британския олимпйски комитет лорд Себастиан Коу изтъкнаха, че огънят свързва двете страни по особено силен начин. В края главната жрица предаде факлата с олимпийския огън на председателя на Гръцкия олимпийски комитет, а той – на принцеса Ана.

Тя на свой ред запали малкото фенерче, с което огънят ще бъде пренесен по сигурен начин до Стария Албион, където след осемдневната обиколка в Гърция ще последва и друга.

След това британската делегация напусна стадиона, над който междувременно се бе извила една прекрасна дъга. Минути след края на церемонията небето над Калимармаро се изпълни от балони с девиза „Гърция можеш”. 

Категории: Спорт олимпийски огън церемония Калимармаро Лондон 2012 Дейвид Бекъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus