Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Олимпийският огън за игрите в Лондон бе запален

10 Май 2012 / 15:05:41  GRReporter
2525 прочитания

За един час очите на целия свят се отвърнаха от сполетяната не само от финансовата, но вече и от политическа криза Гърция и се насочиха към Древна Олимпия.

Там, малко след 12:00 бе запален огънят за Олимпийските игри в Лондон тази година. Традиционно церемонията се извършва в пространството, където се е намирал храмът на Хера. И тази година главната жрица отправи молба към бога на слънцето Аполон. Когато слънчевите лъчи попаднаха на точното място върху рефлектора Ино Менегаки вдигна факлата с огъня, който ще обиколи почти цяла Гърция, преди да бъде предаден на домакините на игрите.

На церемонията присъстваха президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рог, президентът на организационния комитет на тазгодишните игри „Лондон 2012” лорд Себастиан Коу, председателят на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, както и членове на организациите и на спортните федерации.

Първият носител на огъня потегли веднага, като първият маршрут премина през гористата местност, която носи името на основателя на съвременните  Олимпийски игри Пиер дьо Кубертен.

След обиколката на Пелопонес, по време на която ще последва маршрута Пиргос – Амалиада, Древна Илида, Коривос, Гастуни, Лехена и Коринт, олимпийският огън ще пристигне в Пирея.

Утре ще бъде пренесен с кораб на остров Крит, където ще премине през Кисамос, Хания, Ретимно, Кносос, Агиос Николаос, Малия, Херсонисос и Ираклио. От там факлата ще стигне със самолет до остров Кастелоризо. Преминаването му от там има не само символичен характер, понеже Турция предявява претенции към морското пространство, в което се намира Кастелоризо. Първоначално той не бе включен в маршрута на олимпийския огън и това предизвика полемикa в публичното пространство, която бе подсилена и от предизборната кампания. След бурни дебати Гръцкият олимпийски комитет отчете пропуска си и вмъкна Кастелоризо в маршрута. Късно в петък факлата ще се завърне в Атина.

В събота ще премине през Пирея и Патра, а чрез моста между Рио и Антирио ще се озове в континенатална Гърция. Пробегът до Йоанина е следният: Амфилохия – Воница – Превеза – Парга – Игуменица - Йоанина.

На 13 май ще премине през Козани - Верия – Солун и ще стигне в Кавала. През петия ден ще обиколи по маршрута Комотини – Кипи, където се намира граничният контролно-пропускателен пункт в Турция – Ферес – Александруполи – Ксанти и Драма.

На 15 май олимпийският огън ще премине през Алистрати – Серес – Катерини – Лариса – Волос – Ламия. Ден по-късно ще се върне в Атина, като преди това ще е преминал през Халкида, атинското предградие Перистери и Пирея. След това ще пренощува на Акропола.

Олимпийският огън ще измине в Гърция общо 3000 километра, ще премине през нас 43 градове и села, а в бягането ще участват над 500 спринтьори. Всички разходи по обиколката ще бъдат покрити от спонсорства и няма да струват нито цент на държавния бюджет.

На 17 май огънят ще направи обиколка в Атина, където ще се проведат церемонии по посрещането му пред музея на Акропола и пред зала Запио. Той ще бъде предаден на британската делегация на специална церемония на Панатинския стадион, където са били проведени първите съвременни Олимпийски игри. GRReporter ще бъде там, за да отрази събитието за своите читатели. 

Категории: Спорт палене на олимпийския огън Лондон 2012 древна Олимпия маршрут Панатински стадион церемония
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus