Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Още една социална мрежа ще се бори за място под слънцето

20 Ноември 2011 / 21:11:58  Иван Петков
2271 прочитания

    Социалните мрежи отдавна не са екзотика, ползвана от малко на брой гийкове в мрежата, които висят по цял ден там. Само гигантът Facebook има над 800 милиона потребители. Заедно с Twitter двете мрежи покриват голяма част от виртуалния социален живот на масовия интернет потребител. Google се включиха по-късно и успяха да раздвижат нещата, като пуснаха някои интересни нововъведения. Все по често обаче чета мнения, че Google+ e като призрачен град сред социалните мрежи - 40 милиона потребители и доста занижена активност. Причината е, че никой няма време, а и желание, да участва активно в голям брой социални мрежи. Прибавете в уравнението и LinkedIn. До тук нищо ново. Но не бързайте.
    През изминалата седмица се появи информация за проекта Tulalip, разработван от изследователската група FUSE, който има за цел да предостави на потребителите нова социална мрежа: Socl.com. В информацията се казва, че проектът е в напреднал стадий на разработка и скоро ще бъде пуснат публично, като участието в мрежата ще е с покани. Последното е често използван метод за повишаване на потребителския интерес. Доста от коментаторите обаче са скептични относно смисъла от още една социална мрежа, а и от факта, че Microsoft явно гледа на тази мрежа като на експеримент. Освен това, компанията от Редмънт има повече от близки взаимоотношения с Facebook - няколко стотин милиона инвестиция в социалната мрежа, а след закупуването на Skype, доста близък проект по видео чат услугата на компанията на Mарк Зукерберг. В тази връзка, видео разговорите между Facebook и Skype Вече са възможни.

    Но да се върнем на новата социална мрежа - Socl.com. За момента знаем, че ще бъде изградена около търсачката Bing, с възможности за видео разговори. И двете неща не са неочаквани. Но какво ново и различно би предоставила на потребителите, за да ги накарат да участват в активно в нея? Външният вид на мрежата е толкова стандартен, че по нищо не се отличава от своите конкуренти - Facebook и Google +.

Снимка: The Verge

Друго голямо събитие в света на социалните мрежи от близките дни е пускането на фирмени и продуктови страници, подобни на тези във Facebook. Какво ни предлага новата услуга?
 
На първо място да споделяме новостите, свързани с бизнеса или продукта, на които е посветена съответната страница. Като предимство се изтъкват и видео разговорите, които могат да се водят с потенциални или настоящи клиенти.
 
Второто голямо предимство, което изтъкват е бутонът +1, чрез който да се популяризират продуктите или дейността на фирмата, създала своя страница.
 
    На трето място са инструментите за измерване на потребителския интерес. Предвид наличието на Google Analytic,s едва ли тази услуга учудва някого.
    Предстои да видим как ще проходи новата социална мрежа на Microsoft и дали ще има успех сред потребителите. Каква ще бъде интеграцията на услугите, които има компанията от Редмънт? Дали Skype ще бъде интегриран в мрежата? И още много неизвестни.
    От друга страна, предстои да видим дали Google ще успее да оживи своята мрежа. Какъв ще е успехът на продуктовите страници? Какво още компанията ще интегрира, за да успее да направи Google+ предпочитаната социална мрежа сред потребителите. В тази връзка през измината седмица ще споменем пускането на Google Music за всички американски потребители.


 
    Заедно с пускането стана известно, че се планира и голяма интеграция с Google+.
    Развитието и конкуренцията в света на социалните мрежи тепърва предстоят. Все повече и повече услуги ще бъдат интегрирани в тях, в стремеж да се предостави колкото се може повече интересни за потребителите функционалности, които да ги накарат да предпочетат дадена мрежа пред друга и да ги задържат в тази мрежа. Става все по-интересно, очаквайте продължението!

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus