Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

От утре – българска черква в Атина

07 Март 2008 / 07:03:41  GRReporter
1934 прочитания

От утре старият енорийски храм „Свети Мироносец” в атинския квартал Анакаса ще носи името на всебългарския покровител Свети Йоан Рилски, а службите в него ще се извършват на български език. Така 6-годишната мечта на отец Атанасий, студент по богословие в Атинския университет, но и на хиляди българи, които живеят в Гърция е на път да се сбъдне.

„Когато за първи път дойдох в Гърция потърсих къде има храм, където се служи на български и се оказа, че няма такъв. Намерих руската църква, където започнах отначало да се черкувам”, спомня си отец Атанасий. Когато заговорил за първи път за българска черква в Атина, така както има три руски и една румънска, много хора му казали, че идеята му е налудничава. Младият свещеник продължил да преследва мечтата си. Помогнали духовници, общественици, политици и от двете страни.

Дали му сградата на черква, затворена от 10 години и превърната в убежище на наркомани в бедния атински квартал Анакаса. Мръсотия, издраскани стени, разруха. За да стане отново божи храм е ремонтирана е из основи. „Тук е моментът да изкажа едно огромно благодаря на дирекцията по вероизповеданията и лично на професор Иван Желев, който помогна много за ремонтирането на храма”, казва младият свещеник. От българското посолство в Атина намерили българска строителна бригада, която да извърши ремонтът.

„В бъдеще се надявам българската общност тук да поддържа храма, така че той да достигне такова великолепие, каквото трябва да има всеки божи дом”, допълва отец Атанасий. Ремонтът е за 8 000 евро. Необходими са още 20 хиляди, за да се поправи покривът на черквата и да се направи камбанария. Камбаната е дарение от Илия Луков.  Друга фирма пък дарила врачански мрамор за пода на храма. И мраморният под, и камбаната ще са поставени за Великден. Засега икони ще има само на иконостаса в черквата. Те ще са на български светци, а надписите им ще са на черковно-славянски език. Голямата мечта на отец Атанасий е един ден храмът да бъде изографисан.

Казва, че само поставя основите на българската православна черква в Атина. Когато завърши доктората си по пасторско богословие (този дял от богословието, който се занимава с личността на пастора) иска да се върне в България и да предаде храма на на друг. Засега обаче е много щастлив, че на него се пада честта да отслужи първата литургия в храма „Свети Йоан Рилски” в Атина. Службата за обновление ще е в събота в 17,00 часа, а в неделя в 10,00 часа ще отслужи първата света литургия и благодарствен молебен.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus