Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Откриха нов свидетел по делото със списъка Лагард

15 Януари 2013 / 19:01:11  GRReporter
1265 прочитания

Бившият ръководител на данъчната служба (СДОЕ) Янис Диотис призна, че е копирал списъка Лагард с имената на гърци с банкови сметки в Швейцария, но отрече да е променял съдържанието на списъка. Това сочат писмените показания, които адвокатите на Диотис внесоха пред пред прокуратурата тази седмица. Самият Диотис не се яви да даде устни уточнения пред разследването поради здравословни причини, съобщи телевизия Мега.

В писмените си показания бившият ръководител на данъчната инспекция в Гърция заявява, че е наредил на негова служителка да направи копие на съдържанието на USB паметта със списъка Лагард. Той му бе предаден от бившия министър на финансите Георгиос Папаконстантину, но както сам свидетелства Диотис без съпътстващо описание какво съдържа подвижната памет.

В свидетелствата си, Диотис настоява, че понеже няма особено добри познания в боравенето с компютри и се страхувал, че ще повреди съдържанието на USB-то, казал на своята токущо назначена колежка-юрист да копира списъка. След това го разгледал, като си водел бележки на страна за някои от имената и банковите сметки. В последствие накарал същата колежка, която копирала списъка да изтрие данните от едно от двете USB устройства, за да не попадне в неподходящи ръце, докато Евангелос Венизелос реши какво да прави с легендарния списък. Янис Диотис не изяснява дали изтритият списък е бил оригиналът, който данъчните органи са получили от бившия финансов министър Георгиос Папаконстантину или копието, което е направено по-късно.

В резултат на това, сега прокуратурата не може да постанови дали Папаконстатину е предал списъка Лагард с изтритите имена на неговите братовчеди или промяната е била извършена след като бившия министър не е предал списъка.

Първоначално данъчният ръководител е смятал, че списъкът е придобит незаконно, а не по силата на международна договорка с Франция за сътрудничество. Затова, когато идва момента да предаде списъка на новия министър на финансите Евангелос Венизелос, той му казва, че дори да се открият данъчни нарушители между имената от списъка със собствениците на дебели банкови сметки в чужбина, прокуратурата не може да заведе дело основано на доказателство, придобито по незаконен начин.

Изненадата идва, когато Диотис разбира, че списъкът Лагард е законно придобит. Той е предаден в Атина от финансовото министерство на Франция и данните в него са годни, за да се направи кръстосана данъчна проверка на лицата фигуриращи в него. Той обвинява Папаконстантину за липсата на достатъчно информация, която го е възпряла да започне разследване на произхода на средствата в банковите сметки от списъка Лагард.

Пред прокуратурата трябва да се яви съвсем скоро новия свидетел по делото – колежката на Диотис, която според неговите показания е изтрила един от създадените списъци по негово нареждане. Дали тя ще потвърди версията на бившия си сътрудник или от показанията й ще възникнат и нови данни по делото, още не се знае. Когато прокуратурата достигне до дъното на това разследване, ще предаде резултатите на специалната парламентарна комисия. Тя трябва да установи намесата на Папаконстантину в промяната на списъка Лагард, която бе установена в края на 2012 и от която имат пряка полза трима негови роднини. От Георгиос Папаконстантину най-вероятно ще се потърси наказателна отговорност за злоупотреба с длъжност, фалшифициране на държавен документ и подпомагане на данъчно нарушение.

Категории: Криминална хроника Папаконстантину списък Лагард Гърция криза данъци Диотис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus