Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отново увеличават данъка върху недвижимите имоти

24 Октомври 2013 / 15:10:24  GRReporter
4280 прочитания

Според финансовото министерство новият данък, който ще бъде въведен от 2014, е по-нисък с 16% от данъка, събиран в момента.

Министерството не включва в тази прогноза обаче облагането на парцелите и земеделските земи, които ще бъдат обложени с данък за първи път.

Тези, които притежават само жилища, вероятно ще платят по-нисък данък в сравнение със сега действащия режим, но тези, които притежават парцел или нива, ще платят много висок данък.

Когато единният данък бъде наложен върху недвижимия имот, впоследствие ще бъде разпределен между съсобствениците на имота, в зависимост от процента собственост.

Всички недвижими имоти ще бъдат обект на данъчно облагане, освен тези, които принадлежат на тесния държавен сектор, а всички останали държавни учреждения, организации с нестопанска цел и т.н., ще плащат данък върху недвижимите имоти, които не се ползват от собственика. Изключение ще представляват само недвижимите имоти, които са запорирани от държавата, без каквото и да било обезщетение, или които би трябвало да са освободени или обезщетени заради отчуждаването им, а държавата не го е направила.

Специално е помислено за хората с финансови затруднения, които не са в състояние да платят данъка, особено ако имат три или четири деца, при което се освобождават изцяло от данъка. Юридическите лица, които не могат поради редица причини, да платят данъчните си задължения, могат да отложат във времето плащането на данъка.

Единният данък върху недвижимите имоти се разделя на три основни категории:

1. Данък сгради. С този данък се облагат всички постройки, по един и същ начин, независимо от вида на собственика. Данъкът се налага върху площта на сградата, на кв.м. Основният данък варира от 2,3 евро/кв.м до 17 евро/кв.м., като се определя от текущата цена на зоната, в която се намира сградата (определени са 20 данъчни зони) а впоследствие се формира в зависимост от характеристиките на сградата (възраст, етаж, брой на фасадите, помощни пространства). Специално е помислено за сградите със специално предназначение (напр. промишлени сгради, земеделски складове и т.н.), както и за специалните условия, като например недовършените сгради.

2. Данък парцели в регулация. Данъкът се налага върху площта на парцела, на кв.м., в зависимост от единичната му цена (определени са 25 данъчни зони) и варира от 0,02 евро/кв.м. до 30 евро/кв.м. Единичната цена на парцела се получава от общата цена на парцела (определена от характеристики, които се използват и днес), разделена на общата площ. Ако в парцела има и постройка, тогава се облага площта, която остава след прилагането на коефициента на използване на земята.  В този случай също така в частта от парцела, която се облага, данъкът се намалява с 25%. Специален режим се предвижда за парцелите, чието ползване е ограничено по принцип, като летища и промишлени зони, както и такива, които представляват специални случаи като парцели, в които са разположени носещи стълбове, или ивици земя за железопътни релси.

3. Данък парцели извън регулация (земеделски земи). Основният данък възлиза на 0,0015 евро/кв.м. (1,5 евро/декар), като впоследствие се формира в зависимост от началната му основна цена (която включва основните характеристики на географското положение на парцела), както и редица други фактори, като предназначението на парцела, разстоянието, на което отстои от морето, и дали има лице на път от пътната мрежа на страната. Начилието на жилище в рамките на парцела, което не е единствено за семейството, предполага различно предназначение на парцела, и следователно данъкът за него се увеличава. Специално е помислено за твърде високите данъци на големите земеделски парцели над 130 декара.

Допълнителни разходи за собствениците на парцели в скъпите райони

Значителни допълнителни разходи за собствениците на парцели в регулация ще донесе единният данък върху недвижимите имоти, който ще влезе в сила през 2014. Най-голямото увеличение ще бъде за собствениците на парцели в райони с висока единична цена на земята, както и тези, които имат постройка в рамките на парцела.

Единният данък върху недвижимите имоти се получава когато се умножи площта в квадратни метри по данъчната ставка (Данък = Площ на парцела (кв.м.) x Данъчна ставка).

Как се изчислява единичната цена:

Единичната цена на парцела на квадратен метър е съотношението на облагаемата основа на парцела спрямо общата му площ. За изчисляването на облагаемата основа се взема предвид следното:

За парцели в регулация са предвидени 25 коефициента, в зависимост от единичната цена.

а) Коефициентът на парцела и общата стартова цена на парцела, както и коефициент за използване на парцела.

б) В зависимост от това дали има лице на улица/път: 1,00 за лице само на една улица/път, 1,08 за лице на две или повече улици/пътища или на улица и площад, и 0,80, ако парцелът няма лице на улица/път.

Увеличен данък върху земеделски земи, ниви и парцели с постройка

Категории: данък недвижими имоти финансово министерство сгради парцели
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus