Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отпуснете се, за да увеличите шанса си... при ин-витро забременяване

16 Юли 2010 / 18:07:18  GRReporter
9719 прочитания

Д-р Стелиос Пападопулос се обади по телефона с интересното предложение да помогне на български двойки живеещи в Гърция, които искат да пристъпят към ин-витро оплождане. С него разговаряхме за осигуровките на двойките, които им плаща държавата за ин-витро, тъй като опложданията освен че са емоциално изтощителни, са и доста скъпи. Има жени, които е необходимо да се подлагат по няколко пъти на процедурите и това им действа не само депресиращо на психиката, но и разоряващо за финансите им. В Гърция цената на една процедура е между 2500 и 4500 евро. Оказва се, че в България съществува от една година Фонд за асистирана репродукция, който поема разходите на двойките за три процедури, отпускайки до 5000 лева за всяка една и през последния месец списъците на чакащите двойки, които искат да пристъпят към процедури за ин-витро за запълнени.

Д-р Пападопулос е учил в България и все още работи в клиника „Афродита” като посетител консултант, а от скоро време и в новата гръцка частна клиника Genetyllis. Интригуващото в атинската клиника Genetyllis, където работи г-н Пападопулос е, че единствено там се прилага системата IVF Witness, която следи да не бъде оплодена по погрешка яйцеклетката на една жена със спермата на друг мъж, който не е нейния. „Ставали са такива грешки по невнимание, особено когато има много пациенти” казва ембриоложката Хара Папанику.

За да се избегне подобна грешка на двойката се дава кредитна карта, в която са записани техните данни за идентификация и когато се поставят техните проби, за да се пристъпи в лабораторията към процедурата на оплождане, в един „читател” акакто му казват докторите се поставя и кредитната карта на двойката, казва г-жа Папанику. Тя задейства процедура, която проследява целия генетичен материал от самото начало - от яйцеклетките и спермата до ембрионите, които попадат в жената и не позволява да се случват грешки. „Това помага на пациентите да се чувстват сигурни, че няма да има някакво объркване” допълва д-р Пападопулос. „Това е система, която контролира по електронен път, че определна яйцеклетка ще бъде осеменена от определена сперма.”

Д-р Пападопулос разказва, че докато е работел в България е имало двойки, които са искали да дойдат в Гърция да си направят ин-витро, след като многократно са правели неуспешни опити в родината си. Той разказва за негова позната, която се пробвала шест пъти в България да забременее с ин-витро и накрая когато дошла в Гърция се оказала късметлийка и забременяла от първия път. „И разбираш, че след това дойдоха всичките й приятелки, които искаха да им направят ин витро в Гърция. И две от тях бяха късметлийки и от първи път заченаха тук. И можеш да си представиш...”

 

Но тук в Гърция също има жени, които са се пробвали над 10 пъти...

Така е, но тук имаме по-добри лаборатории, с добра технология. Ние се обръщаме към двойки, които живеят тук в Гърция. При мен дойде една двойка, която се е опитвала в продължение на две години да забременее. Казах им някои неща и момичето успя да забременее, но видях, че съществуват много двойки българи и понякога жените може да не знаят езика, а може и да се притесняват от доктора, така че може да им е по-лесно да комуникират с един доктор, който знае български.

 

Какво казва закона за ограничението във възрастта и какви закони важат в Гърция и България?

България все още не е гласувала закон за ин-витро, затова важи законът на Европейската общност. В Гърция законът е копиран също от закона на Европейската общност. Не се различава, но директивите са такива, че важат за всички държави в ЕС. Докато България беше извън Европейския съюз можеше да си прави каквото иска, но сега не може. И затова се разкри този скандал в медиите с жената на 62 години, която забременя чрез ин-витро в плевенска клиника.

 

Във връзка с осигуровките, какво покриват? Тук знам, че ИКА покрива един малък процент, но изплаща стойността на лекарствата. В България какъв е закона?

В България съществува Фонд за асистирана репродукция, който покрива до три опита на жени до 42-годишна възраст и дава до 5000 лева за лекарствата и за центъра. Това важи от една година и сега през последния месец списъците за чакащи са запълнени. Така че българите правят ин-втиро оплождане изцяло безплатно. Това важи и в северо-западните европейски страни, по чийто модел беше направено и в България. Тук в Гърция осигурителните каси плащат 350 евро и важи за три опита в годината. В България досега много хора ходеха в центрове в Солун и това ги устройваше, защото си казваха, че вместо да платят в България същите пари ще ги платят в Солун, където са след 3-4 часа и то в център с много по-добра лаборатория и напреднала технология. В България работи проф. Щерев, който е много добър и има много работа. Има си собствена клиника.

 

Двойките българи, които са в Гърция не съм сигурна, че имат неограничени финансови възможности, затова искам да изясня въпроса със цената. И особено когато се налага процедурата да се повтори или дори да се прави няколко пъти...

Това което плаши двойките е финансовият въпрос. Те се стресират докато очакват резултата и най-вече това се получава, когато нямаш възможността да го повториш. Затова сме ние и искаме да намалим цената, така че да не е толкова недостъпна и да излиза около 1800 евро.

 

Кога една жена трябва да се обърне към специализирана помощ?

Двойките, които в продъжение на две години са опитвали жената да забременее без резултат и тя е до 35-годишна възраст, ще трябва да се обърнат към някой специалист. Над 37-годишна възраст след период от шест месеца трябва да потърси помощ от доктор, а пък над 40 години – веднага. Зависи от възрастта, тя е тази която определя кога трябва да се обърне една жена към специалист.

Категории: АктуалноЗдравеНаследници на Хипократ ин витро бебе в епруветка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus