Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Парламентът одобри новия данъчен закон

12 Януари 2013 / 14:01:23  GRReporter
2397 прочитания

Малко след полунощ беше гласуван новият данъчен закон. С мнозинство бяха приети членове 1, 3, 6 и 10, за които от СИРИЗА поискаха поименно гласуване. „За” гласуваха Костас Скандалидис и Андреас Ловердос. Преди това в речта си пред депутатите министърът на финансите Янис Стурнарас отбеляза, че данъчният закон е необходимо условие за отпускането на следващата вноска. Той заяви, че с този закон ще се икономисат средства по справедлив начин, тъй като ще се запълни дупката от 2,3 милиарда евро, средствата за която иначе трябва да се съберат от допълнително орязване на пенсиите и заплатите. Министърът подчерта, че с важната подкрепа на партиите от правителството вече са настъпили значителни подобрения - като разширяване на данъчната основа и по-справедливо разпределение на данъчните тежести, а натоварването на работещите и пенсионерите е намалено със 100 милиона евро в сравнение с миналата година. Отговаряйки на протестите на Нотис Мариас от Независимите гърци, Стурнарас заяви, че дългът намалява и това ще е от полза за следващите поколения, както и че да се разпредели дългът би било безотговорно. Министърът нарече Мариас популист, който си играе с болката на гръцкия народ.

 

Според Янис Стурнарас повечето от предложените промени не могат да бъдат приети заради високата им обществена цена. Той говори за жертвите, които прави гръцкият народ и приведе серия от примери за орязването на дълга и намаляването на лихвите, които нарече „дарове за Гърция”. Министърът на финансите отбеляза, че бюджетът е преизпълнил целите, а в страната са се върнали влогове. Той отрече обвиненията на СИРИЗА относно законодателните мерки и от своя страна обвини партията, че да казваш „не” на всички предложения не е конструктивно поведение. Говорейки за предстоящата среща на водача на най-голямата опозиционна партия с немския министър на финансите Волфганг Шойбле, Стурнарас каза, че СИРИЗА има едно поведение в страната и друго- за чужбина.

 

Преди това депутатът от СИРИЗА Панайотис Лафазанис обвини министъра, че не отговаря на въпросите на опозицията и по-конкретно на въпроса за уволнените 300 чистачки от министерството  на финансите. Лафазанис каза, че те не могат да направят фирми, тъй като не са предприемачи. Стурнарас отговори, че министерството е предложило тези чистачки да бъдат наети законно от фирма и нарече жалки опитите на Лафазанис да се прави на чувствителен за сметка на бедните жени.

 

Заместник-министърът на финансите Георгиос Мавраганис защити разпоредбите на закона и увери, че правителството няма да остави укриването на данъците да продължава безнаказано. Той отбеляза, че за работещите на трудов договор и за пенсионерите с годишни доходи под 25 000 евро се предвижда данъчно облекчение, а новият начин на облагане на бизнеса е по-справедлив, тъй като при облагането се смятат и разходите. Работещите на граждански договор вече ще спадат към работещите на трудов договор. Всички приходи ще се декларират и няма да се отхвърлят документи, освен ако не могат да бъдат доказани пред властите. Въвежда се  доброволно облагане на бизнес наемите с ДДС, добави заместник-министърът.

 

Неблагоприятни са прогнозите за акционерните дружества. Номиналният коефициент на облагането им се увеличава от 20% на 26%. Според Мавраганис обаче „и фирмите имат своя дял при разпределянето на данъчната тежест”. Общото натоварване на фирмите обаче намалява от 40% на 32% заради системата на облагане на дивидентите. Облагането на събирателните дружества достига до 100% на фирма, и ако те искат могат да се изравнят данъчно  с акционерните дружества. Командитните дружества ще бъдат облагани с 20% за по-голямата част от печалбите си. Мавраганис допълни, че тези мерки са трудни, но ще помогнат на страната.

 

Дора Бакояни, депутат от Нова демокрация, изрази своите опасения за данъчния закон. Тя подчерта, че опитите за финансово оздравяване трябва да са по-продуктивни. Бакояни призна безспорните резултати на програмата за оздравяване, промяната на мнението на партньорите за Гърция, началото на изплащане на държавните задължения към частния сектор, чиято ликвидност се отразява на пазара. Според нея обаче, за съжаление не се обсъжда една обща дълбока данъчна реформа, която ще доведе до стабилна и справедлива данъчна система. Продължава се практиката, която поддържа една нестабилна данъчна атмосфера. Семейните бюджети непрекъснато се променят, работещите и пенсионерите не знаят какво ги очаква, заяви Дора Бакояни. Тя подчерта, че данъчните коефициенти и данъчните оценки на недвижимите имоти трябва да паднат, защото държавата трябва да събира повече средства.  Бакояни поиска нова инициатива на правителството за горивата за отопление, предвиждайки че с връщането на данъка върху горивата и глобите, които ще налага ЕС за замърсяването на околната среда от печките за отопление крайният сбор за държавата ще е отрицателен.

 

Категории: Янис Стурнарас Георгиос Мавраганис Панос Каменос Алека Папарига Дора Бaкояни Никос Михалолякос данъчен закон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus