Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Персонализирайте своя Timeline профил във Facebook с красива "корица"

12 Февруари 2012 / 18:02:19  Иван Петков
7152 прочитания

  От известно време всеки потребител във Facebook може да използва Timeline функционалността за своя профил. Освен всички предимства и нововъведения, Timeline предлага възможност да качите красива картинка (Cover), с която да персонализирате своя профил. Ако не сте активирали Timeline и не знаете за какво става въпрос, можете да научите повече и да го активирате от тази страница: http://www.facebook.com/about/timeline

В този кратък урок, ще ви покажа как лесно и бързо можете да направите това, ако все още не сте се възползвали от тази възможност.  Цялата процедура ще ви отнеме не повече от 15 минути, а след като веднъж се научите да създавате собствена "корица" (cover), ще можете да я подменяте колко и когато си поискате! 

Ето и необходимите стъпки: 

  • За да създадем своята оригинална корица, ще се нуждаем от програма, която да ни помогне. Предлагам ви да използваме FastStone Image Viewer, прекрасна програма, която има всичко необходимо за нашите цели. Програмата можете да свалите от нейната страница, като моето предложение е, да използвате нейната portable версия, която не изисква инсталация и можете да използвате дори и на служебен компютър! :) Портативната версия е за малко по-напреднали потребители и след като се разархивира, се стартира FSViewer.exe файла. FastStone е стандартна програма за разглеждане на снимки и от панела за навигиране из компютъра и избор на файл, отваряме желаната картинка. Зa тези от вас, които все още не са избрали подходяща картинка, предлагам да разгледат  http://www.deviantart.com/ и по-специално секцията за фотография или за тапети за работния плот на компютъра си. Картинката трябва да е по-голяма по размер от 815 х 314 пиксела (за целите на статията използвам тапета от KDE):

 

  •  Следващото нещо, което правим, щом веднъж отворим желаната картинка, е да отрежем от нея такава част, че да пасне добре на предвидено във Facebbook поле, в което ще се покаже картинката. Минималният размер е, както може би вече се досещате,  815 х 314 пиксела. За да отрежем тази част от картинката, която желаем, трябва да натиснем бутонът "Crop" и се отваря сления прозорец:

  •   Можем да зададем минималните размери от 815 х 314, които идеално пасват на отделеното пространство във Facebook, но доста често, може да се окаже, че искаме да отрежем по-голяма част от картинката. Ще ви покажа как да направите така, че да отрежете пропорционална и по-голяма част от избраната картинка. Това става като натиснете малкия бутон с 3 точки, точно до цифрите на "Paper ratio". Ще се появи следния прозорец:

 

  • Следващата стъпка е да натиснете бутона "Add" (Добави) и да добавите за ширина(Width) 815, а за височина (Height) - 314. Не забравяйте да изберете от падащото меню "ratio", за да окажете, че искате пропорционален размер. Натиснете "OK"    

  • Изберете каква част от картинката искате да отрежете, като можете да я свивате и разпъвате, захващайки белите квадратчета. Ако правилно сте оказали всичко до тук, ще забележите, че колкото и да свивате или разпъвате рамката, то тя остава пропорционална. Можете и да местите цялата рамка, когато поставите курсора във светлото поле и той стане на специфично кръстче със стрелки в краищата - натискате ляв бутон на мишката и местите селектираното място. Сигурно сами се досещате, че именно светлата част е тази, която ще отрежете.

 

  •   Щом сте готови с избраната част, натиснете бутонът "Crop to File", за да запазите отрязаната част в избрана папка на вашия компютър. Съвет: променете името на файла, за да не се запази върху първоначалната картинка, от която изрязвахте. По този начин, ако пожелаете да изрежете друга част, ще имате началната картинка на разположение.

 

  •  Остава да качите изрязаната картинка. Влезте в своя профил, в избрания вече Timeline изглед и натиснете бутонът "Add a cover" и от падащото меню изберете "Upload Photo..." след което изберете картинката, която току що създадохте:    

 

  • Ето и финалния резултат:    

 

А може да изглежда и по този начин:   

Надявам се, че сте се забавлявали и вече ще можете да си изрязвате и сменяте "кориците" (covers) на вашия профил, така че да изненадвате приятно вашите приятели в най-популярната социална мрежа.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus