Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

По 92 евро на ден получават чуждестранните консултанти от Ударната група

14 Декември 2012 / 20:12:21  GRReporter
1293 прочитания

Членовете на Ударната група за Гърция (Task force) получават дневно обезщетение от държавния бюджет за техническата помощ, която предоставят. Това стана ясно от документ на заместник-министъра на административната реформа Манусос Волудакис, който той внесе в отговор на парламентарен въпрос от страна на независимия депутат Никос Николопулос.

Според данните от 2011 гръцката страна е поела покриването на разходите на чуждестранните държавни служители, в които са включени техните билети, нощувки и дневно обезщетение в размер на 92 евро.

Министърът подчертава, че „в никакъв случай не са изплащани по-големи обезщетения към държавен функционер на друга държава, нито към някой от членовете на Ударната група”.

В същото време правителството се принуди да оттегли за пореден път законодателния акт, с който се очакваше основната заплата на служителите на парламента да бъде орязана с 25 на сто.

Новината предизвика смут сред привилегированата „каста” служители. Те решиха да започнат стачни действия, за да не позволят да се проведе гласуването на законодателния акт. Според представителите им, от 2009 до момента техните заплати са били намалени със 63 на сто.

Служителите обявиха веднага спиране на работата и се събраха пред залата, в която заседаваха председателят на парламента и неговите заместници. Те им предадоха петиция с искането мярката да бъде оттеглена, понеже „нашата заплата е най-малката в целия държавен сектор, докато в други служби съществуват специални щатни таблици и служителите в тях не се облагат с данъци за доходите си и получават двойни еднократни помощи при пенсиониране”.

Протоколчици, стенографи и секретари предупредиха, че няма да влязат в пленарната зала и няма да позволят документът да бъде ратифициран. Показателен за гнева им бе решението на синдикалното крило, което симпатизира на Нова демокрация да се оттегли от партийните редици.

Няколко часа по-късно поредния бунт на парламентарните служители бе увенчан с успех. Малко преди внасянето на законодателния акт източници от правителството заявиха, че в него не се съдържа нито едно постановление, което да ги засяга.

На практика това е вторият път, в който правителството се принуди да оттегли мерки, които целят да променят  трудовите отношения на най-привилегированите държавни служители. През ноември финансовият министър Янис Стурнарас оттегли постановление, което целеше да ги приравни с останалите работещи в публичния сектор.

Според източници решението да бъде оттеглен и втория поред законодателен акт е било взето, заради опасенията, че служителите в парламента може да попречат на внасянето за гласуване на проектозакона за новата данъчна система.

Депутатите от радикалната левица СИРИЗА се обявиха в подкрепа на служителите. Панайотис Лафазанис заяви, че мерките противоречат на конституцията и определи законодателния акт като неприемлив. 

Категории: ПолитикаИкономика Ударна група служители в парламента
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus