Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политически натиск накара двама икономически прокурори да си подадат оставката

29 Декември 2011 / 13:12:01  GRReporter
2236 прочитания

Оставките на двама прокурори от службата за борба с икономическите престъпления разбудиха духовете в Гърця и разголиха отново темата за корупция и съмнителна политическа намеса в дейността на различните контролни органи в страната. Григорис Пепонис и Спирос Музакитис са подали официално оставките си тази седмица на заместник-прокурора Никос Панделис, като са посочили, че в работата си срещат политически натиск и пречки, които възпрепятстват коректното изпълнение на поставените им задачи.

“Въпреки общите негативни настроения и с пълна яснота за особенoстите на гръцката действителност, както и за нарастващите финансови престъпления, ние приехме нашето назначение, вдъхновени от възможностите за промяна и ангажимент да изпълним своя дълг”. Те намекват, че усилията им да разнищят конкретни случаи са били осоетявани по един или друг начин. “Не са се стремим  да сме харесвани харесвани, нито сме готови да толерираме различни видове икономически интереси”. Пепонис и Музакитис подчертават, че основната им цел е била да приложат закона и да разрешат по възможно най-справедлив начи възложените им случаи.

Те заемат позициите на икономиески прокурори от септември 2010. Официалната версия на политическото управление бе, че подобна служба ще достигне до дъното на много сенчести случаи и ще накаже поне част от виновниците за източването на жизнени средства от държавната хазна.

Двамата икономически прокурори се занимават с разследването на някой от най-щокотливите скандали в последните години. Между тях са: 1. Твърденията за фалшифициране на данни от ревизирания дефицит през 2009, което доведе до дълговата криза и нуждата от финансова помощ; 2. Твърденията на вече бившия заместник-финансов министър Димитрис Куселас, че има списък с най-сериозните случаи на данъчна некоректнст, но нищо не се прави по въпроса; 3. Жалбите, че изпълнителните органи забавят изплащането на глоби за установени нарушения за контрабанда на гориво; 4. Скандалът за корупция с дефектните военни подводници; 5. Жалбите срещу определени висшестоящи данъчни служители, които правят неоправдани “отстъпки” на определени граждани с големи задължения към държавната хазна; 5. Замесването на името на брата на бившия премиер Георгиос Папандреу в търговията със застраховките по гръцките държавни облигации CDS и лицата зад офшорните компании, които движат тези сделки в Гърция; 6. Съмнителното банково финансиране на партиите срещу единствена гаранция бъдещите им държавни субсидии, които те ще получат след като дойдат на власт.

В апелативния съд отдавна е известно, че двамата прокурори не са срещнали съдействие при изпълнението на техните задължения. В продължение на седем месеца молба им за назначаване на съдебен служител, който да подпомогне разследванията не е била уважена. А е всеобща тайна, че офисът, който им е бил предоставен от министерството на финансите не е имал дори компютри и Пепонис и Музакитис са работили с личните си лаптопи. Капката, която е преляла чашата е промяната в закона, който определя дейността на тяхната служба. С нея дейността на икономическите прокурори се отменя и случаите, които те разследват ще се прехвърлят към заметник-прокурора на Върховния съд, който си има достатъчно работа. Пепонис и Музакитис разчитат това действие, като елегантно “освобождаване” на системата от тяхното присъствие точно в момент, когато трябва да излезат два изключително неудобни доклада. Един за случая на корупция с повредението подводници, които струваха около четири милиарда евро на гръцката държава и друг със списъка с над 14 хиляди богати гърци, които дължат суми над 150 хиляди евро всеки на държавата от невнесени данъци и такси.

Учудени и дори удивени се оказаха вицепремиерът и финансов министър Евангелос Внизелос и неговият колега министърът на правосъдието Милтиадис Папайоану от решението на двамата икономически прокурори да си подадат оставката. Твърденията, че е упражняван политически натиск бяха определени като преувеличени и недомислени, а прехвърлянето на задълженията им към Върховния съд бе оправдано с извинението, че така само ще се подобри още повече работата на службите за борба с икономическите престъпления. Двамата мнинистри настояват, че структурите на държавата функционират добре и са направени сериозни карчки в борбата с данъчната некоректност и финансовите измами.

Фактите обаче не лъжат. Представителите от прокурорските среди изтъкват, че почти всички арестуван за особено големи задължения към държавата излизат на свобода за по-малко от ден, а промените в Кодекса по обявяване на несъстоятелност и прословутия член 99 обслужват дългогодишните некоректни платци. Липсата на прозрачност, тесните връзки между поитическата система и определени корпоративни интереси, данчните измами, неизплатените задължения към държавата са част от най-сериозните проблеми на Гърция. Това мнение споделят както от местните икономисти и политици, така и членовете на надзорната тройка на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Сиватата икономика поглъща десетки милиарди евро всяка година. Специалистите сочат, че данъчните управления и други контролни органи правят малко или нищо, за да възпрепятстват подобни инциденти. Предстои да се изясни дали ще има политическо разследване на разрастващия се скандал, както настоява опозицията. 

Категории: ИкономикаПолитика прокурори икономмически престъпления Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus