Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителствена агония за „Великия понеделник”

24 Ноември 2012 / 19:11:24  GRReporter
1776 прочитания

Своя връх достигна агонията на правителството. „Великият понеделник” за премиера е чука на вратата, тъй като се очаква в понеделник, на 26 ноември, Еврогрупата да вземе решение на новото си извънредно заседание дали прословутият транш, който се смята за необходим, за да започне да се раздвижва гръцката икономика, ще бъде преведен или не.

Андонис Самарас  е умерено оптимистично настроен за решението. В събота късно следобед се очакваше на конферентна видео среща на министрите на финансите на страните от еврозоната да бъде хвърлен мост между Международния валутен фонд и Европа, които имат разногласия по въпросите за дълга, така че да се вземе окончателно решение за превеждането на транша на срещата на Еврогрупата в понеделник. В правителството се смята, че това са най-критичните три дни през последните години, а сътрудниците на премиера подчертават, че до последния момент ще се осъществяват контакти  и ще се водят дискусии, за да може срещата да приключи положително за Гърция. Показателно за засилената комуникация зад кулисите е и решението на министър-председателя да остане вчера вечерта в Брюксел и да замине за Атина в събота, макар че Европейският съвет приключи следобед. Самарас имаше множество срещи  в рамките на Европейския съвет, опитвайки се да създаде подходящия климат и с оглед на днешната конферентна връзка на министрите на финансите. Особено важни са били контактите както с министъра на финансите на САЩ Тимъти Гайтнер, както и с директорката на МВФ Кристин Лагард, така че да се създаде разбиране от страна на МВФ и да няма ново отлагане на положителното решение за Гърция.

Оптимизмът на Андонис Самарас за срещата в понеделник се засилва и от заявлението на канцлера на Германия Ангела Меркел, която подчерта, че Гърция е спазила договорките и че сега е ред на Европа да действа.  Високопоставени правителствени източници отбелязват, че ако от гръцка страна не бяха положени титанични усилия, за да бъдат изпълнени за кратък срок задълженията по 72 дейности, нямаше да има надежди за положително развитие в понеделник, както и че ако Гърция не беше изпълнила условията, нямаше да има несъгласие между европейските партньори какво да се прави от тук нататък.

Според министър-председателя очакваният успех в понеделник ще се дължи на трудностите, които Европа преживява и е въпрос на доверие от страна на Европейския съюз какво ще бъде решението на гръцкия проблем. Отрицателният момент, подчертаван от някои правителствени фактори, е че кредиторите не изглеждат разположени да вземат окончателно решение във връзка с дългосрочното управление на гръцкия дълг.

Андонис Самарас информира, че председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой е предложил Гърция да получи поне 20% повече от първоначално предложеното, и характеризира изходната точка за европейските фондове за развитие като много ниска-11,2 милиарда евро. Основният проблем на Гърция е, че са използвани икономическите данни от 2007-2009 г., тоест преди кризата, но след усилията на правителството, гръцките аргументи са чути, както заяви премиерът.Той изрази надежда, че може значително да бъде подобрено участието на Гърция в европейските програми за финансиране.
Предложението на Ван Ромпой за допълнителен 1 милиард евро за Гърция, ако мине, тъй като съветът беше прекъснат заради разногласията на участниците за разпределението на фондовете, увеличава сумата от 11,2 на 12,2 милиарда евро. Допълнителните фондове бяха едно от основните искания на правителството.  Проектобюджетът за 2014-2020 г. се прави на базата на данните на Евростат за 2008-2010 г. , когато гръцката икономика не беше още потънала. Така например, на базата на тези остарели данни, Атики се появява като една от най-богатите области в Европейския съюз, но действителността е различна.

 

Категории: Андонис Самарас транш Еврогрупа Херман Ван Ромпой структурни фондове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus