Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството готви 30 центрове за незаконни имигранти, местните общества не ги искат

27 Март 2012 / 16:03:29  GRReporter
1528 прочитания

Малко преди изборите ще бъде издаден нормативният акт за създаването на 30 центрове за задържане на нелегални имигранти в 10 области в континенталната част на Гърция. Правният документ ще бъде подготвен от министерството за защита на гражданите със сътрудничеството на министерството на отбраната.

По време на срещата си с областните управители министърът Михалис Хрисохоидис им даде срок от една седмица, за да информират ведомството дали са съгласни с разполагането на центрове в подопечните им райони, както и да предложат готови помещения, за да бъдат използвани с тази цел.

На журналистически въпрос какво ще се случи, ако местните общества реагират отрицателно на създаването на такива центрове министърът отвърна, че „законите се гласуват и важат за всички гърци”. Той посочи още, че финансирането на центровете е подсигурено от европейски фондове. То възлиза на 250 милиона евро за периода 2011 – 2013. Михалис Хрисохоидис подчерта, че борбата с нелегалната имиграция не търпи друго отлагане, както и че „не е възможно проблемът да бъде крит непрекъснато под килима”.

Според министъра за всеки център е предвиден отделен полицейски участък, който ще се обслужва от 150 полицаи. Освен това за всеки 250 имигранти ще отговарят 70 охранители.

Коментарът на Михалис Хрисохоидис за реакциите срещу създаването на центровете посочи, че решението не може да бъде взаимното прехвърляне на отговорности. Относно случая с жителите на село Неаполи той заяви, че тези, които протестират трябва да заемат отговорна позиция. В подкрепа на решенията си министърът допълни, че от решаването на проблема с нелегалната имиграция зависи оставането на Гърция в шенгенското пространство, понеже през юни изтича срокът за осъществяването на конкретни мерки за борабата с нелегалната имиграция.

По време на срещата на министъра с областните управители от полицейския щаб представиха техническата характеристика на центровете, които ще бъдат изградени. В документа изрично се описват ползата и новите работни места за местните общества.

Според плана всеки център за задържане на чужденци ще е разделен на 4 сектори и ще може да поеме по 1 000 души. Във всеки сектор ще се помещават по 250 имигранти, разпределни в пет крила за по 50 души. Във всяко крило се предвижда да има спални помещения, помещение за хранене, санитарни помещения, места за упражняване на религиозните задължения, открито място за спортуване и други свободни пространства за разходка. Центровете ще бъдат оградени с тройна ограда тип НАТО с височина от три метра, като най-външният слой ще е от метална тел.

Ще има също административна сграда, в която ще се намират помещенията за ръководството и персонала. Там ще се помещават и лекарски кабинет и клинична стая, офис на Противопожарната служба, помещения, в които ще отсядат представителите на други инстанции и други.

Отвън центровете ще се охраняват от въоръжени полицаи. Вътрешната охрана ще бъде поверена на частни охранителни фирми. В помещенията ще бъдат поставени камери за наблюдение.

В замяна властите обещават на местните общества по 1 000 нови работни места. На първо място се посочва създаването на полицейска служба с персонал от 150 души. Във всеки център ще работят по 300 частни охранители. Храненето ще се осигурява от частна фирма за доставка на храна. Предоставяне на здравни услуги, екипи за почистването на помещенията, техническа поддръжка, отваряне на лавки и перални услуги допълват списъка за ползата на местните от създаването на центровете.

Те обаче реагират и не искат подобни помещения в съседство до домовете си. Областният управител на Атика Янис Сгурос заяви, че ще се срещне с кметовете и компетентните министри с цел да бъдат намерени местата, на които ще се създадат центровете, които обаче ще се намират в източната и северната част на областта. Според него ще бъдат избрани не гъсто населени райони. Янис Сгурос подчерта, че първият пилотен център трябва да бъде създаден в Атика. Той призова политическите партии да заемат позиции по темата, понеже „е логично някои да мислят, че действията на Михалис Хрисохоидис са предизборен трик” и допълни, че тези мерки е трябвало да бъдат предприети още ореди време. Той се обяви за затварянето на границите в област Еврос и по островите, а посолствата на страните, чиито граждани са имигрантите да им издават паспорти и дават пари, за да се върнат обратно.

Депутатката от Нова демокрация Фотини Пипили заяви, че такива центрове действат в повечето от големите градове в Европа. Тя каза, че е разочарована от реакцията на на местните общества, които обвини в проява на местен патриотизъм и шовинизъм.

Кметицата на община Воио в района на Козани, Мери Орфаниди заяви, че местните власти не са съгласни да поемат ръководството за дейността на такъв център, понеже нищо не е програмирано и всичко ще стане много повърхностно. Според нея би следвало всички политически сили и представителите на местните общества да направят един план на базата на иследвания. Тя каза още, че избраният район до Козани не отговаря на изискванията и затова няма да участват в никакви преговори. „Във всяка област местните общества могат да посочат райони, които не пречат на никого”.

Категории: ПолитикаОбщество центрове за задържане на нелегални имигранти Михалис Хрисоходис местни общества протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus