Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството пристъпва към закриването или сливането на 60 държавни структури

30 Юни 2012 / 11:06:07  GRReporter
1845 прочитания

През лятото се очаква гръцкото правителство да изпрати силно символично послание към чуждестранните партньори и главно към кредиторите на страната. Според източници, премиерът вече разполага със списък, включващ 60 държавни структури, които ще бъдат закрити или ще се слеят с други.

Това ще бъде първата стъпка на правителството в посока „намаляване на държавата”.  Целта на тази програма е да убеди не само на думи, но и на практика, че новото гръцко правителство е решено да спази поетите ангажименти.

В премиерската резиденция смятат, че сливането и закриването на държавни структури, в съчетание с първите предвидени приватизационни сделки, ще улеснят дискусията, която възнамерява да започне гръцкият премиер във връзка с предоговарянето на условията в меморандума.

Тези държавни структури са част от различни министерства – на образованието, развитието, околната среда, здравеопазването и т. н. – но от правителството смятат, че закриването или преобразуването им може да се осъществи с обикновено министерско решение, тъй като вече има съответен закон, гласуван в парламента.

По отношение на работещите в тези структури, правителството ще се опита да приложи една тройна система, а именно:

- Съкращаване на заетите със срочен трудов договор при изтичане срока на договора им, независимо кога точно ще стане това.

- Преместване на щатните държавни служители.

- Връщането (ако Тройката се съгласи) на т. нар. „трудов резерв” за служителите, работещи на безсрочен трудов договор.

Правителството смята, че тези три предложения ще бъдат приети както от ПАСОК, така и от Демократичната левица. Според източници премиерът Андонис Самарас вече е обсъдил въпроса с Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис, по време на срещата им в дома на премиера в Кифися. Също така членове на кабинета напомнят, че в текста на Програмния договор между лидерите на партиите, подкрепящи правителството, се подчертава ясно, че целта е «да не се допуснат съкращения на щатни служители», но и че трябва да има «сериозни икономии в разходите за заплати, както и намаляване на бюрокрацията». Икономическият екип, който изготвя съответната програма, включва в рамките на икономиите и драстичното намаляване на извънредния труд на държавните служители.

Планът на правителството, който предвижда незабавното сливане или закриване на държавни структури, включва 60 служби и институции, главно от министерствата на образованието и културата, на здравеопазването, на развитието, в които работят над 3 000 души. Първите места в този списък заемат следните държавни структури:

 Дружеството за изследване и психосоциална рехабилитация «Синтеси», Специализираният фонд за организиране на концерти на Държавната филхармония – Солун, Дружеството за психосоциално развитие и психотерапия «АТИНА», Гръцкият съвет за бежанците, Дружеството за социални дейности за уязвими групи на обществото „ЕДРА”, Гръцката федерация по вдигане на тежести, Дружеството за психосоциално здраве «АЛТЕЯ», Националният спортен център – Ханя, Икономическата и социална комисия, Центърът за гръцки език, Дружеството за психосоциални изследвания и лечение «АЛИЛЕНГИИ» (Солидарност), Гръцкото дружество за изследване на болестта Алцхаймер и подобни разстройства, Националният център за професионално ориентиране, Нестопанската организация за социална взаимопомощ «Синирмос», Фондацията за управление на националния парк Самария, Гръцкият център за транскултурна психиатрия и лечение, Центърът за църковно образование, Гръцкото дружество за защита на хората с аутизъм, Атинската консерватория, Националното дружество за психосоциална подкрепа, Центърът за физиотерапия „ИАСИС”, Етнографският и етноложки музей на областите Македония-Тракия, Националният център за изследване и лечение на диабета.

Сред проучваните служби, които ще бъдат включени в програмата за сливане на структури, са следните: Службата за организиране управлението на програми за развитие, в която работят близо 1 200 души, Националната организация за лекарствата, Обединената служба за контрол на храните, Националният център за кръводаряване, 20 музея (Националният археологически музей, Националният музей за съвременно изкуство, Етнографският музей, Музеят на Акропола и др.), Националните школи за обществено здраве, както и тези за съдебните служители, Националният център за държавна администрация, Фондацията за държавни стипендии, Олимпийският спортен център в Атина и Стадионът на мира и приятелството, Организацията за осигуряване на гръцките земеделци, Фондът за земеделие и животновъдство, Организацията за застраховане на експортните кредити и дружеството „Инвестирайте в Гърция”, Националният фонд за предприемачество и развитие, Фондът за бизнес участие във високите технологии, Научният парк в Патра, Държавният самолетен завод, Атинската информационна агенция, Националната библиотека, Националният  център на книгата и др.

 


Категории: закриване сливане държавни структури поети ангажименти правителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus