Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Празникът на жената бе посветен на Константина Кунева

09 Март 2009 / 08:03:16  GRReporter
1829 прочитания

Днешният ден, празникът на жената в Гърция бе посветен на Константина Кунева. Жителите на община Мосхато в Атина организираха базар и концерти, средствата от които ще отидат в помощ на семейството на българката.

По повод на световния ден на жената вчера бе организирана демонстрация от Световната Мрежа на Жените, Съюза на африканките, Обединението на жените емигрантки, Българският културен център и др, които стигнаха до болницата, където се лекува Константина.

Днес изразът на подкрепа към синдикалистката ще премине в по-празнични ноти, ако може да вземе такова измерение. Но понеже 8 март е празник на майката и на работещата жена, то Константина Кунева се превърна в символ както на всеотдайната майка, така и на борбената жена.

Поради специалния заряд, който носи днешния ден, жителите на квартал Мосхато организираха целодневен базар и концерти, средствата от които ще бъдат дадени на семейството на Константинка. В зала пред кметството на община Мосхато се проведе базара –разпродажба на различни предмети, играчки и книги, а от обяд на същоо място започнаха и концерти на различни групи, една от които беше българската фолклорна формация „Родина”. Изявиха се и феновете на световноизвестните „Стомп” – групата за ударни инструменти към Политехническия Факултет на Атинския Университет, които с тарамбуки и тъпани дадоха начален тласък на настроение.  Всъщност, празникът посветен на Константинка започна доста преди обяд с представление за най-малките от театрална група „Червен конец”.  Вечерта за Константина ще свирят популярните групи „Хаинидес” , Фивос Деливоряс, Родес и Спиридула, които ще привлекат голяма публика, а с изявата си ще допринесат и за популяризирането на случилото се с Константина сред средите на по-младите и все още неангажирани с проблемите на работещите хора.

Важното е, че за първи път в Гърция една чужденка изкарва на улиците хиляди хора и разкрива средновековните условия на работа за емигрантите. Историята на Константина Кунева влезе не само на първите страници на гръцкит таблоиди, но и в световните новини. Тя предизвика лавина от писма дошли от Италия, Англия и цяла Европа, адресирани до Константина от хора непознати, които й показват своето съпричастие и че не е сама .

 „Справедливост за Константинка Кунева и за колежките й ” е заглавието на призив за разкриването на виновниците, който е публикуван от френския вестник «Liberation». Под този текст стоят електронните подписи на стотици хора – известни и неизвестни, гърци, французи и англичани.  „В Атина не само колите и банките са изгорени. Има и една жена обгорена от витриол, защото се е осмелила да се възпротиви срещу средновековните условия на работа, които са й били наложени” се казва в текста, който детайлно разказва историята на Константина Кунева. „Изразяваме гнева си от това жестоко престъпление, както и силното си безпокойство от забавянето и липсата на хъс у гръцката полиция за провеждането на следствието” заявяват подписалите се.

Самата Констнатинка един месец преди нападението казва в интервю за белгийския фотограф Жаки Делор: „В моята страна работното право беше задължителен предмет в училище. Преди да дойда тук се поинтересувах от гръцкото работно право и разбрах, че тук  нямаше да имам протецията от страна на закона каквато имат работещите в България.”

И докато демонстрациите продължават, майката на Константинка е винаги до нея, изплашена за здравето на детето си. „Престъплението е било добре планирано” казва г-жа Елена Дечева – майката на Константина, за да добави „поне след злото, което ни завари, хиляди хора разбраха за нечовешките условия на труд, в които работим.”

До момента на Константина Кунева са й направени три пластични операции и две хирургически, а докторите казват, че ще й е необходима още една година, за да се възстанови. Тя не пада духом и изпраща своето послание за празника: „Нека народите от целия свят да се върнат към своята традиция, за да преоткрият щастието”.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus