Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предвижда се свиване на държавните разходи с 30%

14 Юли 2012 / 11:07:25  GRReporter
2642 прочитания

Гръцкото правителство стартира като алтернативна мярка амбициозна реформаторска програма за свиване на държавните разходи, с цел да бъдат избегнати масовите съкращения в публичния сектор, които настойчиво иска надзорната Тройка. Това стана ясно след заседанието, проведено в министерството на административната реформа в присъствието на премиера Андонис Самарас, и министрите на административната реформа Андонис Манитакис и на финансите Янис Стурнарас.

Целта е на първо време да бъдат намалени оперативните разходи на държавата с 30%, което ще бъде постигнато чрез преструктуриране на всички министерства без изключение. То ще се извърши чрез оценка на структурите им, масово закриване и сливане на институции, закриване на всички комисии, в които се получават възнаграждения, и икономисване на средства от разходите за наеми на службите.

Според правителството, свиването на публичния сектор чрез спестяването на средства и намаляването на публичните разходи с 30% може да представлява „еквивалентна мярка”, с помощта на която да бъде избегнато съкращаването на държавни служители.

В свое изявление премиерът повтори намерението си да се нагърби лично с надзора на административната реформа и оценяването на публичната администрация, на които правителството отдава голямо значение в хода към фискално оздравяване. „Целта е да постигнем резултати по отношение по-доброто обслужване на гражданите, икономисването на средства и борбата с бюрокрацията”, подчерта Самарас.

Както сподели министърът на административната реформа Андонис Манитакис, в следващите дни премиерът Самарас ще изпрати писмо до всички министерства, в което ще се подчертава значението на административната реформа за икономиката, бизнеса и гражданите, и ще се иска от министрите да ускорят съответните процедури.

Освен това, както става ясно от изявлението на Манитакис, друга цел на правителството е да се ускорят процедурите по оценяване на службите и служителите в държавния сектор, за да бъдат постигнати незабавни резултати при намаляването с 30% на държавните структури, което ще доведе и до съответното намаляване на държавните разходи.

«Очаквам промени в администрацията», каза премиерът в началото на заседанието и подчерта, че в държавната администрация трябва да се дава път на най-способните и най-подготвените.

«И финансовото министерство възлага надежди на административната реформа», отбеляза на свой ред министър Стурнарас.

След края на заседанието министър Манитакис повтори, че няма да бъде уволнен нито един държавен служител, но ще бъдат извършени премествания на служители. За тази цел ще бъдат използвани всички средства, предвидени в съществуващото законодателство, свързани с преместването на служители. Министърът на административната реформа добави, че ведомството се опира на предварителната работа, която са свършили гръцките служби съвместно със специалната група за подпомагане на реформите в Гърция към Европейската комисия (Task Force) за свиване разходите на държавата.

Следователно, очаква се:

Първо, да бъде използван «списъкът Пангалос» (в него бившият министър бе включил 390 държавни структури, на които бе изпратил писма с искане да го информират за това какви услуги извършват и какви разходи имат), както и да бъдат разгледани предложенията за закриване или сливане на държавни структури. Според източници, министерството на административната реформа вече разполага със списък, включващ 60 организации, които трябва да бъдат закрити незабавно.

Второ, заедно с ускоряване на процедурите по оценяване на структурите, ще бъде използвана работата, свършена от бившия министър на административната реформа Димитрис Репас и свързана с промените в структурите и функциите на министерствата чрез закриването на отдели, които се смятат за излишни или чиито функции се припокриват.

Трето, ще се наблегне на намаляването на бюрокрацията. За тази цел предстои да бъде подписан договор с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на стойност 1 милион евро. Този договор предвижда служители на Организацията да предложат мерки за намаляването на административните тежести в 13 сектора на икономиката до 2013, нещо, което представлява и ангажимент на страната пред Европейския съюз. Като се има предвид, че днес бюрокрацията в Гърция струва 20 милиарда евро, очаква се ползите за развитието на страната и инвестициите да бъдат огромни.

 

 

Категории: държавни разходи свиване реформи съкращения Тройка Task Force
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus