Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Преустановяват се доставките чрез пряко възлагане

18 Ноември 2012 / 13:11:46  GRReporter
1387 прочитания

Държавни служби прибягват до хитрината със „спешната необходимост”, за да не организират конкурси за доставка на материали и услуги. По този начин покриват нуждите си чрез пряко възлагане без публично обявяване. Доказателство за това е, че от началото на съществуването си (средата на 2012 г) до днес Обединената независима служба за държавни договори  е издала 85 отрицателни решения за доставки, които е трябвало да бъдат извършени чрез пряко възлагане. В по-голямата си част тези решения се отнасят до здравеопазването или местното самоуправление.

По тази причина председателят на службата Василиос Флоридис изпрати писмо до министъра на здравеопазването Андреас Ликурендзос, в което се отбелязва, че умишлено се протакат  тези конкурси, и отговорни за това са самите институции. По тази причина конкурсите закъсняват, а някои от тях са блокирани от съда. Като последица от това онези, за чиито нужди се организират конкурсите (например болниците), прибягват до пряко възлагане на договори със срок до приключването на обявения конкурс  или за договори с малък срок- например двумесечни, но с бюджет равен или по-голям от този на обявения конкурс, които се сключват за т. нар. извънредни обстоятелства или покриване  на спешни нужди. Трябва да се отбележи, че в повечето случаи тези нужди са постоянни, а не спешни, а закъсненията не са непредвидими. Така се получава, че в един и същи момент има обявен конкурс, и в същия момент за същите нужди, със същия или по-голям бюджет, се търси договаряне.

На практика ситуацията е следната: определени централни, а не местни, институции са упълномощени да обявяват конкурси за доставка на материали или услуги, и тези конкурси закъсняват.Така местните институции искат да им се доставят същите материали чрез пряко възлагане, твърдейки, че трябва да покрият спешни нужди. Според източници от службата обаче, често се касае за материали, за които не е имало правилно планиране, например когато лекарствата свършват през октомври, не трябва да се прави нова заявка за конкурс през август. Според закона, спешната нужда се отнася до непредвидими  обстоятелства (например природно бедствие).

В момента в Гърция има 4000 институции, възлагащи доставки. За институциите от местното самоуправление до момента важеше различен режим на доставки. Според новия меморандум, трябва да се създадат 13 централни институции за доставки, във всяка област по една. За да се ограничи копирането на техническите изисквания, което се наблюдава в конкурсите, работни групи на службата за държавни доставки са започнали да изработват на правила за търговете. В един следващ етап ще бъде осъществяван и контрол по места, например в складовете на болниците.Във ведомството в момента работят само 7 човека  от предвидените 25.

Очаква се до края на годината да заработи пробно Националната система за електронни държавни доставки и през първите 6 месеца на 2013 г. ще работи пилотно. Според меморандума, трябва да заработи редовно през юли 2013 г. и до края на 2013 г. 25% от договорите за доставките (като стойност) да минават през нея. Централните институции по доставките трябва да използват системата изцяло най-късно до юни 2014 г., а целият държавен сектор да осъществява доставките през системата до края на 2015 г.

До края на 2012 г. ще трябва да заработи и Централният електронен регистър на публичните договори, в който ще се публикуват всички искания, обяви, договори и платежни нареждания за доставки. Този регистър е готов от миналата година, но още не функционира, защото липсва подписите на някои министри. Първоначално някои просто отказаха да го подпишат, след това се забавиха заради изборите.. От министерството на развитието уверяват, че необходимите подписи ще бъдат положени под натиска на тройката.

 

Категории: държавни доставки търгове електронна система регистър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus