Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Проблемът с допинга в щангите не е преодолян

10 Юни 2009 / 19:06:01  GRReporter
1345 прочитания

Наказание изключване за четири години от активна състезателна дейност бе наложено на гръцкия тежкоатлет Тасос Триандафилу (105κg.) който преди два месеца бе хванат с непозволени стимуланти. Тогава трима гръцки тежкоатлети дадоха положителни проби. Двама от състезателите - Йоргос Пападопулос и Кристина Филандриану бяха хванати по време на националното първенство и бяха наказани за срок от две години.

Третият състезател, чието име тогава не се споменаваше, даде положителна проба по време на европейското първенство в Полша. Тримата са използували един и същ стимулант - 4-метил-2-хексанамин.

Доброто този път според гръцката федерация по вдигане на тежести е, че в новия допинг скандал не са замесени щангисти от новия национален отбор, който провежда подготовката си в Кипър под ръководството на Валери Леонидис.

Лошото е че употребата на забранени вещества в гръцката тежка атлетика продължава. Въпреки огромните усилия на новия Президент на Гръцката федерация по вдигане на тежести, трикратният олимпийски шампион Пирос Димас и новото ръководство, борбата със допинга в гръцките щанги се оказа изключително трудна.

В съобщение федерацията по вдигане на тежести завява: "Проблемът с допинга в спорта е реалност, но всеки е в правото си да избира как да се справи с него. Гръцката федерация по вдигане на тежести е решена да се справи със ситуацията с откровеност, последователност и непреклонност до пълно изкореняване на проблема от нашия спорт.”

Борбата срещу забранените вещества, предприета от администрацията на Националния съвет за борба с допинга се изразява в тотален контрол над спортистите.

Веществото, което беше установено при Тасос Триандафилу е същото, с което бе хванат и бранителя на Панатинайкос, поляка Якуб Варвзиняк.

Въпреки това на полския футболист бе наложено наказание от три месеца спиране на състезателните права, а на двадесет и две годишният тежкоатлет четири години (!).

Разликата между двата случая е, че на Тасос Триандафилу положителната проба бе взета по време на европейско състезание, което води до наказание, наложено от Световната федерация по вдигане на тежести, а не от федерацията по вдигане на тежести.

Федерацията по вдигане на тежести на Гърция е на мнение, че е в „черния списък” на световната федерация и това е довело до изключително тежката санкция, наложена на младия тежкоатлет.

Наказанието се възприема като неадекватно тежко и най-лошото е, че няма начин то да бъде намалено.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus