Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Професионалистите и мениджърите предпочитат LinkedIn

17 Юли 2011 / 08:07:52  Иван Петков
9206 прочитания

Професионалните контакти са много важни, когато става дума за бизнес. Това го разбрах по трудния начин, когато преди години тръгнах да си търся работа за пръв път и се оказа, че нямам никакви. Затова ценя професионалните си контакти и гледам да ги поддържам, особено с хора професионалисти в своята област, които съм видял, че са коректни и на тях може да се разчита.

Facebook е едно средство, чрез което да поддържаме професионалните си контакти, но той е някак си много личен и предимно за забавление, там хората предпочитат да споделят "личните си драми", а не толкова да го ползват за бизнес. LinkedIn от друга страна е социална мрежа, чиято главна цел е да свързва професионалисти, колеги и фирми. Наскоро излязоха данни, че той е на второ място по посещаемост в Щатите и Европа, след безспорния лидер Facebook. Освен това LinkedIn стана публична компания и листването й на борсата доведе до няколкократно поскъпване на акциите й, което също е белег за нейната популярност и доверието на инвеститорите в компанията.

За какво ползват тази професионална социална мрежа нейните потребители? Mаркетинговите анализатори от Lab42 дават отговор на този въпрос:

- 61% от хората в социалните мрежи предпочитат LinkedIn за споделяне на професионална информация

- почти 70% от регистрираните в сайта го ползват поне няколко пъти седмично (от тях 35% всеки ден)

- 90% намират LinkedIn за полезен (изключителен процент, за който много големи сайтове могат само да мечтаят). Основните причини за това са по-лесното намиране на клиенти или потенциални кандидати в отдалечени региони).

- по-голямата част от потребителите участват активно в поне 1 група или дискусия

- както може и да се предполага ръководните нива използват LinkedIn предимно за промотиране на собствения бизнес, наемане на кадри и поддържане на връзки с други компании от своя сектор. Обикновените потребители пък ползват мрежата предимно за търсене на работа и връзка с приятели и колеги.

Разбира се, там където има работодатели и професионалисти, които с охота споделят информация за себе си, неминуемо се заражда и посредничество за работа и набиране на персонал. Друг важен въпрос, който ни кара да си зададем е, дали LinkedIn няма да измести традиционните сайтове за предлагане на работа и дали няма да предложи нова форма на подбор на персонал като използва най-старата такава, а именно препоръка от приятел? На всички ни се е случвало да търсим спешно човек за дадена позиция и първото нещо, което правим е да питаме приятелите си. разбира се, това ставаше с лични срещи, по телефона или ICQ/Skype... Сега ще е необходимо да напишете едно съобщение, което всичките ви познати могат да прочетат и да предложат подходящ кандидат, ако имат такъв.

Фирмите от своя страна, започнаха да обявяват свободни позиции във своите профили и ако практиката е успешна, като нищо ще започнат да предпочитат все повече и повече намирането на персонал в LinkedIn.

Друг начин на употреба на социалната мрежа е B2B моделът. Може би не директно, чрез официалните страници на фирмите, а като обмен на информация между средното ниво мениджмънт, както и между хора със свободни професии и собственици на малки фирми. Няма нищо по-хубаво от това, информацията за изгодна промоция, която касае моята фирма да ме намери в социалната мрежа докато общувам с колеги и приятели!

Няколко думи и за бизнес моделът на LinkedIn. Освен безплатен акаунт, има още 3 други типа платени акаунт, които дават разширена функционалност.

LinkedIn предлага пускането на обява за работа, както и реклама в социалната мрежа.

Личните ми впечатления са, че мрежата предоставя достатъчни средства за настройка на профила. Като недостатък бих посочил, че мрежата е налична на твърде малко езици, сред които не е българският.

Ето и няколко трика в LinkedIn, които може би не знаете:

1. Използвайте Signal, за да намерите новини и информация

Signal е нова функция в Linkedin, която ви позволява бързо и лесно да намирате обновления сред контактите си. Хубавото е, че инструментът има филтър, с който можете да стеснявате кръга на търсене, както и да търсите по специална индустрия или местоположение. 

2. Запаметете информацията за контактите си

Ако изберете My Connections ще можете да видите списък на всичките си контакти. В дъното на страницата се намира един доста полезен бутон наречен Export Connections. Натискайки го, ще получите цялата информация за контактите си в удобен формат, който да запишете в Microsoft Outlook, Yahoo! Mail или съответната услуга, която ползвате. 

3. Напишете професионалната си автобиография

Ако вече сте попълнили цялата информация за себе си в Linkedin, можете лесно и бързо да си напишете и професионална автобиография. Инструментът наречен  The Resume Builder ще вземе всичката нужна информация от профила ви и ще я оформи в стегната автобиография. Можете да избирате между няколко шаблона и да въвеждате свои собствени корекции. 

4. Използвайте и създавайте групи

Категории: Linkedin Социална мрежа професионалисти подбор на персонал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus