Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Протестите в Турция не са манипулирани

03 Юни 2013 / 20:06:38  Анастасия Балездрова
2093 прочитания

Вече четвърти ден турското общество ври и кипи. От петък централния площад Таксим в Истанбул е епицентър на ожесточени граждански бунтове срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, които започнаха като протест срещу застрояването на зелена площ.

Всички анализатори са единодушни, че той е бил само поводът за протестите, но не и причината. За събитията, които доведоха до масовите протести, тяхното бъдеще, политическите съотношения в Турция и как ситуацията ще се отрази на отношенията на страната с Гърция GRReporter разговаря с изследователя от Гръцката фондация за европейска и международна политика ЕЛИАМЕП и експерт в областта на социалната и политическата история на Турция и отношенията й с Гърция Панделис Тулумакос.

Защо протестират турските граждани

Действително, след поемането на властта и до днес правителството на Реджеп Тайип Ердоган предприе много важни стъпки. Не трябва да забравяме реформите, които прокара. Също така трябва да имаме предвид, че основата на неговата доскорошна популярност беше икономическото развитие на Турция. Така че политическите реформи и икономическият подем бяха основните фактори за възхода на Партията на справедливостта и развитието (AKP). Съвсем скоро беше проведено едно социологическо проучване, което даваше много висок процент на управляващите.

От друга страна имаме налице факти, които показват, че напоследък турското правителство е предприело една по-консервативна политика. Чистките във войската, които бяха инициирани от скандалите като Ергенекон първоначално създадоха впечатлението и вероятно са били и част от стимула за пречистването на армията от ултра-десни елементи. Но същевременно много турски анализатори коментираха, че това е бил начин за установяването на управлението на AKP и в армията. Сега констатираме, че съществуват и други доказателства за лошата политика на правителството. Пример за това са големият брой журналисти, които се намират се намират в затвора, наложената наскоро забрана за употребяването на алкохол. Общо можем да кажем, че политиката на правителството е поело по един по-консервативен път.

Профилът на протестиращите

За да вникнем в причините за бунта трябва да разгледаме профила на турските граждани. Голяма част от младежите в Турция са възпитаници на чуждестранни университети или на турски университети, които функционират според западните стандарти. Една голяма част от турските граждани са приемници на западната култура и вече са носители на този манталитет. Те искат да живеят по примера на западните общества. Те реагират срещу един ясно очертаващ се ход към консерватизъм.

Спонтанен ли е бунтът

В много голямата си част протестиращите са излезли на улицата спонтанно. Тяхната реакция не е продукт на мига. Интересното тук е, че протестиращите принадлежат на различни социални и идеологически групи. Общото между тях е само, че се възпротивяват на политиката, която води правителството. Може би това е и причината, поради която те не можаха да бъдат поставени под единно ръководство. Републиканската народна партия (CHP) се опита да го постигне, но неуспешно.

Бъдещето на протестите

Бих определил като рискована всяка прогноза за бъдещето на протестите. Ако поставим нещата в по-тесни рамки можем да предположим, че в даден момент ситуацията ще се успокои. Но мнението ми е, че е много вероятно да последват нови протести. Понякога е необходимо нещата да се повторят няколко пъти, за да се изясни картината. Нека не забравяме, че това е първият толкова мащабен протест от момента, в който AKP взе властта през 2002.

Коя е алтернативата на AKP и Реджеп Ердоган?

Не бих могъл да отговоря на този въпрос. Но мога да кажа със сигурност, че силата на останалите партии е доста отслабнала. Важно е да отбележим, че Републиканската народна партия (CHP) преживя една криза при промяната на лидера, която беше предизвикана от скандал, тясно свързан с лицето на тогавашния председател Дениз Байкал. Следователно и според данните от последните проучвания не съществува някоя политическа сила, която поне на първо време да съумее да концентрира мнозинството от гласовете, така че да сформира самостоятелен кабинет. Но повтарям, че в дадения момент всяка прогноза е прекалено рискована.

Отзвукът в отношенията с Гърция

За момента събитията са концентрирани във вътрешността на Турция. Би трябвало да проследим как ще се развият събитията и под каква форма и най-вече кои играчи ще изпъкнат на политическата сцена. Все още е много рано да дадем какъвто и да е отговор на този въпрос.

Не мога да свържа навлизането на турски военни кораби в гръцките териториални води преди два дни със събитията. Такива нарушения бяха налице и преди влошаването на ситуацията в Турция. Не можем да знаем с точност дали събитията са свързани или не.

Турция и аспирациите й да се превърне в регионална сила

Категории: Политика Турция протести Реджеп Тайип Ердоган консервативен ислям правителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus