Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пушенето: може би е време да го спрем?

03 Март 2013 / 15:03:32  GRReporter
3113 прочитания

Сърцето, дробовете, фаринксът и всички телесни органи се опитват да ни убедят, че трябва да спрем този вреден навик. Но явно не се справят добре, тъй като тютюневите компании продължават да правят големи печалби дори и по време на криза

Малко по навик, малко заради компанията –всичко това не помага да спрем пушенето. Цигарата може би е най-коварният навик, който е успял да стане всекидневна нужда за пушачите, която лека-полека саботира живота им. Може би трябва да потърсим нови причини, за да се убедим, че пушенето трябва да остане в миналото?

Сайтът click@Life ви дава 9 причини какво ще спечелим от това решение.

Ах, тази миризма

Влизали ли сте сутрин в автобуса и пътникът до вас току що е угасил цигарата? Миризмата, независимо дали сте пушач или не, е непоносима.  Помислете си сега какво е на хората около вас, когато вие сте този човек. Косата, кожата, дъхът и дрехите са „враговете” на обонянието. Много бивши пушачи твърдят, че ако смятаме за неизпълнимо да спрем пушенето и вярваме, че тази миризма ще ни действа като магнит, предизвиквайки ни да си запалим цигара, то най-обичайната реакция в този случай е да... реагираме. Да си помислим за жълтите петна по зъбите и ръцете ни и за една бяла усмивка, пълна с обещания. Ако не сте убедени, вижте следващата причина.

Какви бръчки?

Както е известно, пушенето състарява кожата, предизвиквайки появата на бръчки по-рано, отколкото предвижда възрастта ни. Бръчките (които на инат отказваме да виждаме) около устните са неизбежни, тъй като се предизвикват от топлината всеки път когато слагаме цигарата в уста. Освен това, движението на устните при всяко „дръпване” също влияе на кожата. Никотинът стеснява кръвоносните съдове на кожата, пречейки на кръвта да пренася кислород и витамин А на повърхността на кожата.  И като че това не е достатъчно, много от химичните съставки на цигарата са вредни за протеините на кожата като колагена и еластина, В резултат на всичко това кожата е по-малко еластична, пълна с дупчици и бръчки.

Разходи, разходи, разходи

Пресметнали ли сте колко пари бихме могли да сме спестили ако слагаме в касичка дори половината от онова, което харчим за цигари? Ако не сте, сега е моментът за математика: да речем, че пушим тютюн от 18 гр. (толкова съдържат новите опаковки) за 4 евро средно. Ако купуваме тютюн три пъти седмично, то харчим 12 евро (без хартията и филтрите), на месец-48 евро и за една година -576 евро. Това е малко по-малко от минималната заплата. Тоест, ако спрем да пушим, ще икономисаме... тринадесета заплата.

Какъв вкус има храната?

Множество проучвания  доказват, че редовното пушене разрушава усещането за вкус и обоняние. Причините за това не са ясни все още, но всички пушачи признават промяната на доста вкусове, като вкусът на тютюна е много по-силен от останалите. Най-убедителните теории за това са, че кръвоносните съдове в носната кухина и вкусовите пъпки на практика се изравняват заради излагането им на тютюна. Онези от нас, които се отказаха от пушенето да внимават, защото никотинът променя метаболизма и предизвиква апетита ни. Следователно, липсата на никотин е тази, която ни кара да копнеем за мазни храни и сладкиши.

 

Стълбища? На един дъх....

Въглеродният окис, който се съдържа в цигарите пречи на кислорода да стигне до кръвта. Дългосрочно това означава, че създава проблеми при функционирането на сърцето. В близък план, разбира се, намалените нива на кислород се проявяват като умора всеки път когато се опитваме да извършим някаква физическа дейност. Задухът и липсата на издръжливост са най-честият израз на нарушеното снабдяване с кислород. Ако откажем пушенето след няколко седмици ще възвърнем издръжливостта си, а след няколко месеца ще се отървем от досадната кашлица. Внимание: може в началото кашлицата да се засили, но скоро дробовете ще се самоизчистят от остатъците на тютюна и дишането ни ще стане пак естествено.

Случаят „рак”

Може да не е приятно да го чуем, но жестоката истина е, че цигарите са пръв съюзник на рака на белите дробове, на стомаха, на устната кухина, на фаринкса, на бъбреците, на панкреаса, на трахеята на пикочния мехур. С прости думи- пушенето предизвиква рак. Добрите новини, разбира се са, че когато някой откаже пушенето здравето му значително се подобрява, независимо то това колко време е пушил. Данните от проучванията показват, че ако един пушач, който е пушил 5 години, спре пушенето- намалява опасността от рак с 50%. След десет години като „изчистен” за него вероятността да се разболее ще е същата като на всеки не-пушач.

Направи го заради мене

Категории: пушене никотин болести спиране на пушенето
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus