Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Реалната заплата на депутатите надвишава 20 000 евро

16 Юли 2012 / 11:07:19  GRReporter
1745 прочитания

Гръцките депутати получават над 20 000 евро на месец, пише вестник Етнос в днешното си издание. Обезщетенията на народните избранници не за пръв път попадат под лупата на медиите, но този път сумата надхвърля и най-смелите очаквания.

Всъщност разкритието не е плод на журналистическо проучване, а на опитите на съдебните деятели да получат информация за точната сума, която получават всеки месец членовете на гръцкия парламент. Съдебното разследване е започнало, след като съдии и прокурори са подали жалби с искане да се анулират съкращенията в тяхното заплащане. Тогава компетентният съд изпратил писмо до секретаря на парламента, в което поискал подробна информация за това каква сума получават депутатите всеки месец, за да определи заплатите на съдебните деятели въз основа на нея. И това, защото според конституцията „депутатите имат право на заплащане равно на общия сбор от всички възнаграждения на съдебните дейци”.

Искането било изпратено още през март, но и до днес съдът не е получил отговор. Вероятно причината за мълчанието на парламента е затруднението да обясни, че сборът от „всички възнаграждения” за всеки депутат надвишава сумата от 20 000 евро на месец или 700 евро на ден.

Според бюджета на парламента депутатската заплата възлиза на 8 000 евро. Народните избранници получават още средно по около 1 100 евро на месец за участието си в комисии, като общите разходи за присъствието на заседанията са общо 2 875 000 евро. Тази сума обаче не е постоянна, понеже депутатите, които участват в комисията по финанси например получават повече пари от останалите, поради по-честите заседания.

За участието си във всяко заседание на комисията, в която членува всеки депутат получава по 150 евро. По още толкова получават и участниците в летните сесии на пленума на парламента. Общо за комисиите и летните сесии депутатите получават по 1 250 евро на месец.

Освен това:

- Според бюджета на парламента за 2012 общата сума за осигуровките на депутатите в Националната здравна каса и семейната надбавка възлиза на 1 062 000 или по 350 евро на депутат.

- Около 1 000 евро на месец струват на държавата служебните автомобили на депутатите. След като бе приложено решението да бъдат подменени с други, с по-малко кубици и съответно цената на лизинга падна, автомобилите на депутатите от Атина с двигател 1.4 л. струват на бюджета по 750 евро на месец. За депутатите от провинцията се предвиждат автомобили с двигател 1.8 л., чиито разходи достигат до 1 200 евро месечно.

- В бюджета се предвиждат също разходи за транспорт на стойност 1 705 000 евро годишно или по 473 евро на месец за депутат.

- Общо за „разходи по организирането на офис” се предвиждат 8 146 900 евро. Това означава, че всеки депутат получава на месец по 2 263 евро. В тази сума за включени и 1 000 евро, които се отпускат на народните представители за пощенски разходи.

- Надбавката за наем, която получават депутатите от провинцията е около 1 000 евро на месец. Повечето от тях обаче отсядат в централни хотели, които сключват договори с парламента.

- За телефонните си разходи всеки от депутатите получава по около 11 800 евро на година или 983 евро на месец. Тази сума е за разговорите от стационарен телефон. За мобилните получават допълнително по 200 евро на месец.

Сборът от всички надбавки е 20 479 евро, като депутатите от Атина получават по около 2 000 евро по-малко, понеже за тях не се предвиждат надбавките за наем и самолетни билети, които важат за колегите им от провинцията. Тук е мястото да се посочи, че депутатите имат право да продължат да упражняват професията си и след избирането им за членове на парламента и да печелят и от нея.

В същото време сумата от 12 000 евро, които депутатите получават в допълнение към основната заплата от 8 000 евро под формата на надбавки не могат по никакъв начин да бъдат достигнати от обезщетенията за извънреден труд или командировки, които получават някои съдии и прокурори.

Така, засега парламентът държи в чекмеджето искането на съдиите и предпочита да не отговори, поне докато не бъде открит някакъв начин да оправдае сумите, които получават депутатите. Интересно е дали ще последва и намаление на техните привилегии, както обеща премиерът Андонис Самарас в дискусията преди гласуването на вот на доверие към правителството.  

Категории: Политика парламент заплати депутати съдебни магистрати привилегии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus