Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рецесията и облигациите доведоха до щети за банките

02 Юни 2012 / 14:06:15  GRReporter
2452 прочитания

Глътка въздух за банките представляваше авансовото отпускане на средства от Фонда за финансова стабилност. Укрепването на банките се отразява в индексите за капиталовата им  адекватност, като същевременно се подобри и нивото на тяхната ликвидност.

Въпреки това рецесията в гръцката икономика, както и обезценяването на гръцките облигации упражни сериозен натиск върху финансовите им резултати за първото тримесечие на 2012.

Увеличението на необслужваните заеми отразява невъзможността на частните лица и компаниите да погасяват задълженията си поради влошаването на икономическата ситуация.

Увеличаването на новите заеми, при които се отчита забавяне в погасяването над 90 дни, достигна 15% при Eurobank и 14,9% при Alpha Bank.

Eurobank
Цената за набиране на ликвидни средства е донесла загуби за 77 милиона евро

Със загуби в размер на 77 милиона евро приключи първото тримесечие на текущата година Eurobank, поради високата цена за набиране на ликвидни средства и засилването на прогнозите за съмнителни вземания.

Като се има предвид и неотдавнашната загуба от обезценяването на гръцките държавни книжа в размер на 159 милиона евро, загубите възлизат на 236 милиона евро.

Индексът за капиталова адекватност достигна 9% след авансовото плащане на 4 милиарда евро, които банката получи от Фонда за финансова стабилност.

Едновременно с това, благодарение на временната рекапитализация на банката съществено се подобри нейната ликвидност, а през първото тримесечие на 2012 бе отчетен лек спад в депозитите, възлизащ на 868 милиона евро.

Приходите преди провизии на банката се увеличиха с 9%  сравнение с последното тримесечие на 2011 и възлизат на 275 милиона евро, главно поради финансови печалби.

С 5% на годишна основа са намалели оперативните разходи и с почти 20% от началото на кризата, според резултатите на Eurobank.

Финансовите резултати от международната дейност на банката са като цяло положителни, поради високата цена на финансиране, като чистата печалба достига 1,2 милиона евро за първото тримесечие на 2012.

Изпълнителният директор на Eurobank Николаос Нанопулос подчерта, че банката запазва своята способност да генерира приходи, да контролира своята ликвидност и да намалява оперативните си разходи. Освен това той заяви, че продължават да сключват кредитни споразумения, за да подкрепят гръцките граждани и местните фирми.

Alpha Bank

Намаляване на оперативните разходи, но въпреки това отчитане на загуби в размер на 107,8 милиона евро

107,8 милиона евро достигнаха загубите на Alpha Bank през първото тримесечие на 2012, вследствие на сериозното влошаване на икономическата дейност. Индексът за капиталова адекватност достигна 9,6%, а индексът на основните собствени капитали - 7,2%, като последица от временната рекапитализация на банката с 1,9 милиарда евро от Фонда за финансова стабилност.

Оперативните разходи са намалели с още 3,3% и се очаква разходите за персонал да намалеят с 10% в сравнение с 2011.

Депозитите достигат 27,9 милиарда евро, намалени с 1,5 милиарда евро през първото тримесечие. Лимитът за набиране на допълнителен капитал достига 6,5 милиарда евро, като се очаква да бъде подсилен с 1,9 милиарда евро чрез отпускането на облигациите от Фонда за финансова стабилност. Оперативните разходи намаляват с близо 3,3% на годишна база чрез прилагането на програмата за рационализиране на разходите, и достигат 264,8 милиона евро, а индексът на разходите спрямо приходите достига 56,8%.

Президентът на Alpha Bank Георгиос Костопулос подчерта, че е направена първата смела крачка за рекапитализация на гръцката банкова система чрез Фонда за финансова стабилност. Следващата решаваща стъпка в този процес е създаването на една рамка за рекапитализация, която ще улеснява участието на частния сектор и ще спомогне за поддържането на ефективно разпределяне на ресурсите в гръцката икономика.

Същевременно според изследване на Eurobank, реализирането на предложенията за общо окастряне на банковите кредити без конкретни критерии ще доведе до голямо преразпределяне на доходите и сериозно ощетяване на тези, които не са теглили кредит и/или стриктно изпълняват задълженията си въпреки трудностите.

"За всички е ясно, че невижданата икономическа криза в страната е довела много домакинства и фирми до невъзможност да изпълняват задълженията си към банките. Това се вижда и от продължаващото увеличаване на необслужваните заеми. От своя страна банките вече са заложили в балансите си големи провизии срещу подобно развитие на нещата (20 милиарда евро през последните три години) и са извършили преструктуриране на  голяма част от заемите на своите клиенти с цел улесняването на кредитополучателите", се посочва в изследването на Eurobank.

Категории: рецесия икономическа криза загуби капиталова адекватност Фонд за финансова стабилност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus