Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рекламен клип създава главоболия на мобилните оператори

09 Февруари 2011 / 18:02:22  Анастасия Балездрова
4698 прочитания

 

„Зелен светофар” за излъчването на клип, в който мобилните оператори са представени в отрицателна светлина даде Гръцкият съвет за радио и телевизия. Решението бе прието единодушно, въпреки острата реакция на организацията, която обединява фирмите от този бранш.

Независимата инстанция одобри излъчването на рекламния клип на неправителствената организация Противоядрена наблюдателница в Средиземно море, в който се подчертават отрицателните последствия от използването на мобилни телефони.

Съветът за радио и телевизия определи посланието на клипа като „социално”, което на практика означава, че електронните медии са задължени да го излъчват, и то безплатно.

От GRReporter се свързахме с Танасис Анаполитанос, председател на неправителствената организация със седалище на остров Родос. Той разказа, че идеята за клипа се е родила, след като Противоядрената наблюдателница в Средиземно море и Дружеството за защита на околната среда в Родос са организирали информативна среща за електромагнитното лъчение в участието на двама университетски преподаватели. „Няколко дни по-късно публикувахме съобщение към пресата, в което описахме основните изводи от мероприятието. Те са следните:

 - Не съществува граница за безопасност относно изложението на лъчение, а само граница на приемлив риск.

 -   За всяко лъчение се изискват мерки за сигурност за намаляване на риска. Безопасността и защитата се осъществяват с помощта на принципа на разумното отбягване, който се реализира с колкото се може по-малката продължителност на излагане и с отдалечаването ни на колкото се може по-голямо разстояние от източника на лъчение.

-  Все още не е определен изцяло рискът от нейонизиращите лъчения относно биологичното им въздействие. Въпреки това научната общност и гражданите трябва да са особено внимателни към технологиите, които са свързани с нейонизиращи лъчения.

-  Заболявания, които е вероятно да бъдат предизвиквани от нейонизиращи лъчения са следните: левкемия, аутизъм, деменция, алергии и различни тумори (доброкачествени или злокачествени)”.

Относно използването на мобилни телефони в текста на съобщението се препоръчва разговорите да са кратки с продължителност от половин до една минута и да следва пауза от пет минути, за да могат да се успокоят изложените на лъчението клетки.

За разговори с по-голяма продължителност се препоръчва използването на слушалки или високоговорител, а телефонният апарат да се намира на разстояние от поне половин или един метър. Същото се отнася и за случаите, когато мобилните телефони се използват от деца, „които е добре да избягват да ги използват. Според някои организации мобилните телефони трябва да са забранени за лица под 16-годишна възраст”.

Добре е също да се избягва използването на мобилни телефони в затворени помещения, и особено в асансьори, автомобили, яхти и други места, където сигналът е слаб.

Категории: Медиирекламен клипСъвет за радио и телевизиямобилни операторивредно лъчение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus