Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Репортери в държавната телевизия с месечни заплати от 3 500 евро

19 Септември 2012 / 09:09:23  GRReporter
2984 прочитания

Назначенията “по партийна линия” в държавната телевизия ЕРТ продължават въпреки настояването на надзорната Тройка за допълнително намаление на оперативните разходи на компанията с 20 на сто.
Според този план 75 милиарда от таксата за ЕРТ, която потребителите плащат задължително със сметката си за електричество, независимо от това дали я гледат или не ще бъдат препратени в празните каси на компанията - оператор на енергийния пазар в Гърция (ЛАГИЕ).
Пари обаче явно има, след като за ЕРТ не е проблем да назначи 13 журналисти, режисьори и съветници, някои от които са с минимален стаж, а други са работили само в малки регионални медии.
Според досега оповестените данни заплатите на новоназначените или повишени в щатната таблица служители на държавната телевизия са следните:

Христина Армани, журналист - 3 500 евро брутна заплата.
Василис Томопулос, журналист - директор на новините в Главната дирекция за информация - 3 500 евро брутна заплата.
Манусос Камбанелис, шеф на офиса на главния изпълнителен директор - 3 500 евро брутна заплата.
Манолис Котакис, водещ на информационно предаване - 3 500 евро брутна заплата.
Георгиос Куварас, журналист - водещ - 3 500 евро брутна заплата.
Андонис Лиарос, съветник на програмата за информационни предавания - 3 000 евро брутна заплата.
Евстатиос Михаил, специален съветник по въпроси, свързани с информатиката - 3 000 евро брутна заплата.
Георгиос Брамос, координатор на първи канал на държавната телевизия ЕТ1 - 4 000 евро брутна заплата.
Георгиос Даулис, режисьор - 4 000 евро брутна заплата.
Ставрос Икономопулос, специален съветник по въпроси, свързани с радиопредаването - 3 000 евро брутна заплата.
Бабис Папапанайоту - 3 500 евро брутна заплата.
Матина Реца, специален съветник по комуникационни въпроси - 3 000 евро брутна заплата.
Анти Салангуди, водеща на предавания - 3 500 евро брутна заплата.
Менелаос Севастиадис, координатор на спортната програма в държавното радио - 3 500 евро брутна заплата.

В същото време премиерата на информационния сутрешен блок “Случва се сега” ще бъде отложена за пореден път, понеже според източници от ЕРТ продължават да търсят водеща. Първоначално те бяха решили водещите да са двама: мъж и жена. За тази цел през изминалите няколко седмици заедно с журналиста Василис Бескенис репетираше младата и с почти никакъв телевизионен опит Анти Салангуди, която бе назначена да представя забавно предаване. Хората от ЕРТ решиха да я изпробват за нуждите на информационния блок, но тя не успя да се отзове на изискванията и се оттегли.
Така държавната телевизия продължава да търси жена, която да допълни екипа на водещите. Сред кандидатките, които се пробват са и някои от постоянните служители от различни отдели без обаче до момента да е намерено подходящото лице. В случай, че всички опити пропаднат те ще се насочат към кандидатури от свободния пазар, което означава още един “специален” договор в повече за гръцките данъкоплатци. Паралелно с тези събития бяха подновени трудовите договори на телевизионни "звезди", чиито заплати не се оповестяват, но според познавачи те са поне десет пъти по-високи от посочените по-горе.

Всичко това се случва в момент, когато управителят на Банката на Гърция Георгиос Провопулос обяви, че намалява допълнително своята заплата с 30 на сто. В писмото си до президента на Европейската централна банка Марио Драги той посочи, че след това намаление заплатата му ще е с 50 на сто по-ниска в сравнение с 2009.

Подобни намаления се очакват и в заплатите на неговите заместници. Според източници решението на Георгиос Провопулос да предприеме тези действия е било провокирано от искането, което му е отправил заместник-министърът на финансите Христос Стайкурас по нареждане на премиера Андонис Самарас.

Категории: МедииПолитика заплати репортери в държавната телевизия ЕРТ Георгиос Провопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus