Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рисковете, които крие "умният" дом

24 Януари 2014 / 10:01:15  GRReporter
2314 прочитания

Как си представяте технологичния дом на бъдещето? А вашето всекидневие как би се променило от навлизането на нови технологии в него? Всички ние мислим, че много от нещата, които сме гледали във фантастичните филми са далеч от нас. Донякъде сме прави, донякъде, обаче, бъдещето ни застига. Разказахме ви за технологични очила, които добавят нова реалност към нашето всекидневие. Писахме за умни часовници, телевизори, очила, телефони и таблети. Стъпката към това, всички тези устройства да се свържат в една обща система не е далече, а част от тях вече са свързани. Нещо повече: навлизат умни прахосмукачки, фурни, хладилници, климатици и всякаква друга битова техника, която се задвижва от операционни системи. Те са свързани към интернет и може да се управляват от разстояние. Можем да проверим дали не сме забравили включена печката, дали пералнята е завършила с прането, дали всичко е наред у дома. Вижте тази визия за недалечното бъдеще:

Всичко изглежда примамливо и е факт, че малко по малко, споменатите умни уреди навлизат във всекидневието ни. Това, което все още ни убягва е, че всички тези уреди имат нужда от защита, поне колкото защитаваме нашия компютър, таблет или телефон.

По време на коледните празници, специалисти от "Proofpoint", компания за дигитална сигурност забелязали нещо необичайно: в мрежата се появили стотици хиляди зловредни електронни писма, които били изпратени от над 100 000 устройства с операционната система Linux. С още по-голямо учудване установили, че източникът на тези писма не били персонални компютри, а свързана към интернет потребителска техника, включваща телевизори, мултимедийни центрове, дори един хладилник!

Това, което, може би, много от потребителите не знаят е, че техните умни телевизори са такива, защото притежават операционна система, базирана на Linux. Свързани към интернет, тези устройства могат да послужат на хакери и спамъри като средство да разпространяват зловреден код или да осъществяват всякаква друга незаконна дейност.

Причината тези устройства да бъдат забелязани от злосторниците е, че, заради специфичната дейност, която потребителската техника извършва често биват защитени само от опростен уеб интерфейс или иначе казано - от потребителско име и парола. Ако сте въвеждали такива в своя телевизор, посредством неговото дистанционно, няма начин да не сте забелязали колко неудобно е това и как всички ние измисляме максимално лесни и опростени имена и пароли. Което означава, че тези устройства, които ние възприемаме като домашна техника, всъщност са мини компютри с операционна система, чиято защита съвсем лесно може да бъде преодоляна и да послужат за престъпни деяния. Представяте ли си: докато гледате телевизия или докато хладилникът изстудява питието ви, те могат да изпращат спам или да разпространяват порнографски материали!

Хакерите отдавна предизвикват проблеми при персоналните компютри, а с навлизането на смарфоните и таблетите, се насочиха и натам. Докато при компютрите потребителите свикнаха да инсталират защитен софтуер, а отскоро започват да го правят и при смартфоните, то защитата на домашната техника не е толкова просто нещо. Не можем просто да свалим антивирусна програма и да я инсталираме на... хладилника. Нещо повече! Вече има електрически крушки, предвидени да бъдат управлявани от разстояние. Дори има и високотехнологични тоалетни. А помислихте ли за тостер, който също може да бъде свързан към интернет? И всички те, свързани към мрежата, са само на една парола разстояние от злосторниците!

Редица технологични компании и анализатори вече алармират, че много "умни" устройства стигат твърде лесно до щандовете на магазините, без въобще да се помисли за тяхната сигурност. Експертите виждат причините за това на много места: стартиращи компании се опитват да минимизират разходите си и оставят сигурността на заден план. Възможно е и да нямат опит и дори да не помислят в тази насока. Утвърдени компании, които доскоро са произвеждали офлайн потребителска техника, може дори да не знаят за същестуването на проблема. Абсолютно наложително е "умната" техника да бъде защитена.

"Те не са глупави", споделя Марк Роджърс, водещ изследовател в компанията за мобилна сигурност Lookout, по отношение на компаниите. "Просто не знаят как да се справят с проблема"

Докато компаниите бълват "умно" осветление и "умни" ключалки, които можете да контролирате чрез своя смартфон, или пък "умни" тоалетни и уреди за наблюдение на кръвното налягане, някой трябва да помисли как всички тези интернет-свързани уреди да бъдат защитени.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus