Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Русия е енергийният монополист в България

31 Май 2013 / 15:05:51  Анастасия Балездрова
2432 прочитания

От няколко дни България има ново правителство и всички очакват неговите първи действия. За откритите предизвикателства пред кабинета Орешарски и реалните му възможности да реши сериозните проблеми на България GRReporter разговаря с писателя и един от най-популярните блогъри в България Владимир Левчев.

Г-н Левчев, как коментирате конфигурациите в новия парламент? Ще издържи ли за дълго новият кабинет?

Половината избиратели останаха непредставени в този парламент, защото гласуваха за партии, които не преминаха 4-процентовата граница, или изобщо не гласуваха. Победиха твърдите ядра на големите партии. ГЕРБ спечели най-много места, но не достатъчно, за да управлява. И остана в изолация. Всички се оказаха срещу ГЕРБ. Сега конфигурацията в парламента е такава, че правителството зависи от Атака. Ако Атака продължи двуличната си политика, като формално не гласува, но понижава кворума и така дава възможност на коалицията БСП-ДПС да прокарва своята линия, или ако започне честно да гласува с ДПС и БСП, правителството ще се задържи. Но ако Атака реши да стане опозиция в парламента, правителството няма да може да съществува. Независимо дали и колко експертен е кабинетът на Орешарски, премиерът е заложник на Волен Сидеров.

Международните коментатори са единодушни, че най-сериозният проблем за България е корупцията. Смятате ли, че правителството, в този си състав, ще може да се справи с нея?

За съжаление, не. С корупцията би могло да се справи само едно силно правителство. И един парламент, в който има консенсус за решителни промени в съдебната система. Това правителство се крепи на абсурдна негласна коалиция, включваща партия с неонацистка антиетническа фразеология и етническа либерална партия, заедно със социалистите. Такова правителство не може да бъде силно. И този парламент е определено по-разединен и разяден от конфронтации, отколкото предишният. Няма ясно мнозинство.

В интервюто си за GRReporter журналистът Петър Волгин заяви, че ГЕРБ може да продължи да съществува и дори да се върне във властта, ако успее да изземе дясното политическо пространство. Споделяте ли това мнение? Какви са шансовете да се създаде нова силна дясна партия извън парламента и тя да има бъдеще?

За мен един от проблемите е, че лявото и дясното в България все повече се „изземват“ от някакво псевдо-ляво и псевдо-дясно. БСП, партията, която въведе 10%-овия плосък данък, реално не е лява. По-скоро е дясно-центристка партия, обслужваща олигархически интереси. Една модерно лява алтернатива биха били зелените, но те не влязоха в парламента. Истинска дясна алтернатива в България също няма. СДС донякъде само се унищожи, макар че имаше милиционерски проект за разбиване на Синята коалиция между ДСБ и СДС. Този проект успя. СДС се самоуби, за да не позволи и на ДСБ да влезе в парламента. Надявам се все още, че Синята коалиция може да има бъдеще.

Правителството на ГЕРБ нямаше да падне толкова лесно, ако вместо опортюнистично да търси подкрепа ту от РЗС, ту от Атака, ту от Синята коалиция беше направило една логична дясноцентристка коалиция в рамките на ЕНП, заедно със Сините. Този шанс се пропиля.

Формално правителството на ГЕРБ подаде оставка, заради протестите, които бяха инициирани от високите сметки на тока. Според Вас, трябва ли енергийният сектор да е един от приоритетите на кабинета? Могат ли и как да бъдат намалени сметките? Ако това не се случи можем ли да очакваме нови протести?

Аз не съм любител на конспиративните теории, но се опасявам, че енергийната мафия допринесе много за свалянето на правителството, включително и чрез рязкото вдигане на цените на тока, след провалилият се референдум за АЕЦ „Белене“. Има една чужда държава, и тя е Русия, която де факто е енергиен монополист в България. Уж ултра-дясната Атака също обслужва руски енергийни интереси в България. Да, ново поскъпване на тока може много лесно да свали правителството. Особено, ако Атака реши да се присъедини към неизбежните улични протести.

След обявяването на изборните резултати в социалната мрежа Facebook беше много популярна шеговитата фраза, че “изход от ситуацията в България има и той се намира на „Терминал 2” на летището в София”. Вие смятате ли, че това е единственият изход за мислещите хора, които са разочаровани от изборните резултати?

Съвсем не. Изходът „Терминал 2“ е подобен на изхода „няма да гласувам на изборите, понеже всички са маскари“. Какво по-добро за корумпираните и посредствените, които съсипват България, от това мислещите хора да не гласуват или масово да напуснат страната? Мисля, че това е мечтата на корумпираните и посредствените, които искат да бъдат на власт и да крадат на воля. Не трябва да им помагаме да реализират мечтата си.

Много международни организации и европейски наблюдатели критикуват обвързаността на българските медии с определени икономически интереси. Вие имате собствен блог, но и присъствие в пресата. Смятате ли, че в България има цензура? Дават ли трибуна медиите на разнообразни мнения или публикациите са строго контролирани?

Категории: Политика български кабинет корупция енергетика дясно политическо пространство Владимир Левчев
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus