Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Седемте супер храни на месец септември

08 Септември 2012 / 19:09:19  GRReporter
5653 прочитания

Лятото наближава своя край, но за още няколко седмици можем да се насладим на летните плодове и зеленчуци и да се срещнем с есенните, които започнаха да зреят. Септември е онази тънка линия, която разделя лятото от есента, заедно с храните, характерни за всеки сезон. Това е една добра възможност да опитате нови вкусове и да приемете необходимите хранителни съставки от една цветна "палитра" от плодове  и зеленчуци, както отбелязва вестник Huffington Post.

Ето няколко примера за някои от най-любимите есенни здравословни храни:

 

Ябълки

 


Защо ни харесват: Основният есенен плод, пълен с естествени влакна, които ни създават усещане за засищане. Освен това са свързани с намаляването на холестерола и предотвратяване на затлъстяването  и съдържат значителни количества витамин С, който засилва имунната система.

Как да им се насладите: предпочитайте ги сурови, особено през септември, когато лесно можете да ги намерите и да ги ядете с кората, защото там се намират растителните влакна.  Съчетайте ги с протеини- например с 10 бадема или органично фъстъчено масло, за една лека закуска. Когато времето започне да застудява, яжте ги печени с малко канела,  или пийте прясно изцеден сок

 

Червени чушки

 


Защо ни харесват: Чушките като цяло, но главно червените, съдържат изумително количество витамин С- повече и от един портокал!, както и доста калий. Този  хрупкав зеленчук съдържа и успокояващия кожата витамин А. Освен това, естествената им сладост може да ни помогне да ограничим употребата на сладки неща.

Как да им се насладите: Опитайте ги печени на скара или ги смесете с нахут и тахан за домашен хумус. И естествено, можете да им се насладите сурови в салати.

 

Круши

 


Защо ни харесват:  както и ябълките, крушите са богати на естествени влакна и витамин С, и в края на лятото лесно ги намираме. Сочните круши особено  ни хидратират и ни държат далече от преяждането, защото водата ни създава усещане за заситеност.

Как да им се насладите: Как то и при ябълките, по-добре е да ги ядете с кората им. Можете също така да им се насладите в разхладителни шейкове.

 

Домати

Защо ни харесват: Само няколко седмици остават до края на сезона на доматите и не можем да се наситим на този нискокалоричен и богат на витамин С зеленчук. Доматите съдържат ликопен , който има антиканцерогенно действие

Как да им се насладите:  Готвенето помага засилването на действието на ликопена, затова ги използвайте в сосове. Насладете им се и сурови, на сандвичи или в салати, или в блюда, където доматът може да подобри действително вкуса- като например омлета.

 

Грейпфрут

 


Защо ни харесват: Този цитрусов плод може да се намери почти през цялата година, но сезонът му започва през септември. Точно половин плод съдържа повече от 75% от необходимото дневно количество витамин С и изследванията показват, че като изяждаме половин грейпфрут преди хранене, можем да отслабнем.

Как да им се насладите: Срежете един зрял плод по средата и го изяжте за закуска, или в някой десерт. Без кората, на парчета, грейпфрутът е идеален за салати. Можете да го използвате и в сокове или коктейли.

 

Краставица 

 

Защо ни харесват: Има малко калории и е една от хидратиращите храни с 96% съдържание на вода. Освен това е източник на магнезий и калий , които са важни за развитието на костите.

Как да им се насладите: Можете да се насладите на краставицата сурова или в туршия, в сандвичи или салати

 

Боровинка 

 

Категории: плодове зеленчуци здравословни храни ябълки круши домати краставици грейпфрут боровинки чушки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus