Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сезонът на смартфоните

02 Октомври 2011 / 21:10:12  Иван Петков
3590 прочитания

Дълго време смартфоните бяха причислявани към бизнес класата телефони с функционалности, които да отговарят на нуждите на мениджърите. Те пътуват постоянно и имат нужда не само от телефон, а и от мейл и връзка с интернет. Появата на iPhone промени тотално дефиницията за смартфон и превърна тези устройства в преносими мултимедийни центрове не само за работа, а и за забавление – музика, филми, игри, различни приложения, чат с приятели, видео разговори… Една нова вселена. Разбира се, новопоявилият се пазар се оказа твърде апетитен с процентите на растеж и прогнозите, че за няколко години, тези нови джаджи буквално ще превземат сегмента на телекомуникациите. Много от големите компании се включиха в надпреварата, като някои от традиционните играчи вече излязоха от играта. В крайна сметка пазарът стана толкова динамичен, че наистина е трудно да се предвиди неговото развитие. Едно е ясно, основните играчи са определени – Apple, Google и Microsoft. Октомври ще бъде месецът,  в който са събрани най-важните събития, свързани с всеки един от големите играчи – месецът на смартфоните. Още повече, че идва и най-силният търговски период – коледните празници и е много важно какво ще ни покажат и с какво ще ни впечатлят, нас, потребителите.

iPhone 5


Вече няколко години,  Apple представя новото поколение iPhone в началото на лятото. Тази година традицията беше нарушена и потребителите останаха изненадани и без ясна представа кога ще се появи следващото поколение от най-успешния продукт на компанията от Купертино. Видяхме представянето на някои от основните нововъведения в iOS, операционната система, която задвижва флагмана на „нагризаната ябълка”.  Apple никога не дават официална предварителна информация около своите продукти, а при създалия се информационен вакуум, слуховете процъфтяваха. С набижаването на есента, страстите толкова се нажежиха, че започнахме да чуваме слухове за проблеми, за отлагане, за всякакви технически характеристики и чудеса, които ни очакват:

 

Това НЕ е следващият iPhone, а просто концептуална разработка. Такива винаги се появяват покрай излизането на следващото поколение смартфон на Apple.

Чакането беше белязано и от едно знаково събитие – Стив Джобс, идейният двигател и лице на Apple се оттегли от поста на изпълнителен директор. Междувременно, ръководената от него компания стана компанията с най-голяма пазарна капитализация.

Най-накрая очакването ни свърши и за 4 октомври беше обявено събитие, на което новият изпълнителен директор на Apple ще представи iPhone 5. Какво можем да очакваме? Слуховете са най-различни, но ето най-вероятните от тях:

Като дизайн, iPhone няма да отстъпи от традициите на компанията да предоставя изключително красиви и стилни устройства. Очакваме метален гръб, изключително тънка или липсваща рамка около екрана и екран не по-голям от 4”. Сърцето на новия флагман най вероятно ще бъде двуядрен ARM процесор с тактова чистота от 1,2 GHz, 1 GB RAM памет, нов и по-мощен графичен процесор, който да осигури още по-комфортна игра на почитателтие ма мобилните игри. За любителите на фотографията и заснемането на клипчета, Apple най-вероятно ще подсигури 8 MP камера с възможност за заснемане на видео с 720p.

Дали слуховете са верни, това ще разберем само след броени часове.

Android 4.0


Когато става въпрос за най-големия конкурент на Apple, обикновено  става въпрос за разработваната от компанията операционна система(ОС), а не за конкретни устройства. На 11 ноември ще бъде представено следващото поколение мобилна ОС, на компанията от Маунтин Вю. Наред с това ще бъде представен и смартфонът от серията Nexus, която представлява смартфони разработени специално за Google от различни нейни партньори. Следващият Nexus ще носи името Galaxy Prime и за втора поредна година ще е изработен от Samsung.

Очакванията към новата ОС на Google, която носи кодовото име Ice Cream Sandwich, са големи. Android 3.0 се  появи само във версия за таблети. Версия 4.0 трябва да обедини версиите за таблети и за телефони и да предложи на потребителите едно общо преживяване, като донасе нововъведенията от таблетите и при смартфоните.

Що се отнася до Nexus Galaxy Prime, очакванията са не по-малки. Подобно на името си, следващият Nexus ще има върховни технически характеристики. Очакванията са, че процесорът на телефона ще бъде двуядрен Samsung Exynos с работна честота 1,5GHz, а освен това ще са добавени 1GB RAM, 16GB вградена памет и microSD слот за допълнителна. Очаква се дисплеят да използва Super AMOLED+ панел с диагонал 4,65" и резолюция 1280 х 720 пиксела. Информацията твърди, че корпусът на телефона ще бъде метален с дебелина 8,8 мм, а батерията ще е с капацитет 2000 mAh. Впечатляващи характеристики, остава само да изчакаме до 11 ноември за да видим кое от тях ще бъде реализрано на практика.

Windows Phone 7.5 Манго и Nokia


Категории: iPhone 5 Android 4.0 Ice Cream Sandwich Windows Phone Mango Nokia Samsung Nexus Galaxy Prime Sea Ray
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus